У суспільстві сформувався запит на надання допомоги Україні — чого чекати від виборів до Кнесету Ізраїлю (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сьогодні, 1 листопада, в Ізраїлі відбуваються вибори до Кнесету — державного парламенту. Країна вже довго перебуває у стані затяжної політичної кризи. Протягом останніх 3,5 роки це вже п’яті вибори. Попередній уряд протримався менш як рік, повідомляє FREEДОМ.

Усі коаліції Кнесета за останні 3,5 роки можна описати як “лебідь, рак та щука”. Їхньою головною метою, як кажуть політичні аналітики, було не допустити колишнього прем’єра Біньяміна Нетаньяху та його партію до управління. Заради цього партії із протилежних таборів укладали союз, який руйнувався за лічені місяці після виборів.

“Значною мірою виборець зараз розчарований такою нездатністю коаліції домовитися та ефективно розвивати країну після рецесії, спричиненої ковідом, за умов певних нових викликів безпеки. І є шанси, що Біньямін Нетаньяху повернеться до влади, хоча поки що це не можна стверджувати”, — каже член експертної ради Центру громадянських свобод В’ячеслав Лихачов.

Передвиборні опитування показали, що й цього разу історія із нестійкою коаліцією у парламенті може повторитися. Єдиного лідера чи групи союзних партій немає. Але тепер змінилася сама ситуація у суспільстві. Сформувався запит щодо надання допомоги Україні. Не в останню чергу через воєнну співпрацю Росії та Ірану. Ізраїльська авіація 21 жовтня вже завдала удару по підприємству, що спеціалізується на збиранні іранських дронів у сирійському місті Дімас. Тепер, за даними видання “Макор Рішон”, 76% корінних ізраїльтян підтримують Київ.

“Досить ефективно та скоординовано спрацювали як українські дипломати та Офіс президента, так і різноманітні громадські групи всередині України та всередині Ізраїлю, які лобіюють інтереси України в Ізраїлі. В ізраїльській інформаційній адженді почало мусуватися, принаймні, дискутувалося питання про можливість, необхідність надання Україні допомоги”, — коментує Лихачов.

Проте до створення коаліції в Кнесеті особливого прогресу чекати не варто. Хоча новий уряд, ймовірно, вживе рішучіших заходів підтримки Києва. Так вважає посол України в Ізраїлі. До того ж обидва лідери передвиборчих перегонів — колишній прем’єр Нетаньяху та нинішній Лапід — уже підтримали курс на надання допомоги Києву.

“У нас у всіх є симпатії до України. Питання про це навіть не стоїть. І я такий самий. Думаю, тут річ в іншому. Цей уряд критикують за те, що він не постачає зброю Україні. Це і є критика. І мене нещодавно запитали про це, і я сказав, що розгляну це, коли обійму посаду”, — заявив Нетаньяху.

“По-перше, ми на боці України. Ми її підтримуємо. Ми тільки-но проголосували на Генеральній асамблеї ООН, заявивши світові, що ніколи не приймемо анексію чотирьох областей України Росією. Ми досі єдина країна у світі, яка збудувала польовий госпіталь в Україні”, — розповів прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід в інтерв’ю The Jerusalem Post.

Україна неодноразово запитувала військову підтримку в Ізраїлю. Особливо після атак дронів, зроблених в Ірані. За словами військових експертів, ізраїльське озброєння могло б значно допомогти ЗСУ.

“Основні позиції — це протитанкові ракети Spike (“Спайк”), Spike-LR, Spike-ER, Spike NLOS. Це далекобійні протитанкові системи. Це залізний купол, який міг би захистити такі прикордонні міста. Такі як Харків, як Суми, і дрібніші міста, котрі чи не щодня страждають. Та інші системи. Вони мають величезну номенклатуру. Там близько 15 назв систем ППО, які виробляють як для самого Ізраїлю, так і на експорт”, — розповів військовий експерт, волонтер Павло Нарожний.

Наразі невідомо, якою буде коаліція у Кнесеті. Однак, якщо і цього разу вона буде нестабільною, політична криза продовжиться. А розв’язання важливих внутрішньо- та зовнішньополітичних питань буде відкладено на невизначений термін.

Читайте також: Не зброєю: як і чому Ізраїль почав допомагати Україні перемогти у війні (ВІДЕО)

Нагадаємо, за словами офіцера армії Ізраїлю у відставці, військового історика Григорія Тамара, міністр оборони Ізраїлю був неодноразово присутній на міжнародних самітах, спрямованих на надання військової допомоги Україні. Його туди було запрошено не просто так.

Прямий ефір