Надійність української енергосистеми: як забезпечити зараз та в майбутньому, відповів експерт енергоринку

Ілюстративне фото: ukrinform.com

Об’єднана енергетична система України мала та має найвищий запас надійності та стійкості. Однак вона не настільки досконала, щоб не помічати тих ударів, які завдаються по її об’єктах вже вкотре. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

Наразі, за його словами, стійкість енергосистеми України перед російським ракетним терором забезпечується тим, що багато її об’єктів розосереджені територією України.

“Це не дозволяє в результаті, наприклад, руйнування чи пошкодження якогось одного об’єкта зруйнувати всю систему загалом. Тобто, необхідно зруйнувати безліч об’єктів для того, щоб порушити цілісність Об’єднаної енергетичної системи України”, — пояснює Рябцев.

Разом з тим він зазначає, що постійні удари по енергосистемі не проходять для неї безслідно, і енергетики змушені задіяти всі резерви для того, щоб швидко відновлювати працездатність пошкоджених об’єктів. На думку Рябцева, наявних ресурсів недостатньо, потрібна велика допомога від міжнародних партнерів України та координація цієї допомоги.

“Дуже важливими є постачання того обладнання, яке дозволяє швидко ремонтувати пошкоджені розподільчі станції. Насамперед, це трансформаторне обладнання, обладнання для передачі електричної енергії, для її розподілу. Ця координація має бути налагоджена якнайшвидше, оскільки, на жаль, наші європейські партнери іноді постачають в Україну обладнання, яке не є тим, що необхідне насамперед для прискорення ремонтних робіт та відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури”, — коментує експерт енергоринку.

Рябцев додає також, що будь-яка подібна допомога матиме сенс лише в тому випадку, якщо паралельно здійснюватимуться військові постачання для нарощування можливостей протиповітряної оборони України.

“Головне завдання — закрити небо над об’єктами критичної енергетичної інфраструктури, оскільки продовження цих ударів, які ми спостерігаємо, може призвести до сумних наслідків. Тим більше, що не за горами негативна температура”, — наголосив Геннадій Рябцев.

Говорячи про підвищення стійкості енергосистеми України в майбутньому, експерт пропонує звернутися до досвіду Ізраїлю, який десятиліттями зазнає терористичних атак. Рябцев вважає, що надійність може бути забезпечена енергетичною самодостатністю кожного населеного пункту.

“Кожен населений пункт в Україні, кожен споживач має забезпечувати себе самостійно енергією, оперуючи між собою. Але в такий спосіб, щоб об’єднана енергосистема забезпечувала насамперед великі об’єкти. Що ж до населених пунктів у сільській місцевості, то тут дуже важливо використовувати місцеві джерела енергії. Диверсифікувати по можливості джерела постачання та розподілу, тобто не створювати величезні об’єкти”, — вважає Геннадій Рябцев.

На його думку, в Україні мають бути реалізовані принципи енергетичної демократії, “яка полягає в тому, щоб кожен споживач у будь-який момент часу міг обрати найвигідніше, найдоступніше для нього джерело енергії”.

Читайте також: Атаки на об’єкти енергетики України провокують локальні проблеми, — Оржель про енергетичний терор РФ

Прямий ефір