Маніпуляції РФ щодо “брудної бомби” можуть бути викликані проблемами з ядерним шантажем, — розбір від експерта

Олексій Їжак. Фото: radiosvoboda.org

Брехливі звинувачення Росією України в нібито підготовці до використання так званої “брудної бомби” можуть бути викликані проблемами, що виникли в РФ з ядерним шантажем. Таку думку сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Можна тільки дивитися і спостерігати, що це за божевілля і навіщо вони розповідають цю шалену історію. Моє власне уявлення про цей предмет полягає в тому, що в Росії виникли якісь проблеми з ядерним шантажем. Ну, по-перше, у нього вже не вірять, а по-друге, можливо, в рамках останніх навчань, які вони проводили, розкрився якийсь поганий технічний стан або якісь інші проблеми, які не дозволяють їм надалі переконливо шантажувати світ ядерною зброєю, тому створено таку інформаційну операцію щодо того, що є й інші види, еквівалентні за масштабами”, — вважає Їжак.

Він наголосив, що Росія чудово розуміє, що Україна точно не має такої кількості ядерного матеріалу, який можна використовувати для “брудної бомби”.

“Єдине місце, де можна знайти таку кількість матеріалу, — це атомна станція… Єдина станція на території України, яка зараз не контролюється МАГАТЕ повною мірою, — це Запорізька станція. Там дійсно багато палива, дуже велике сухе сховище, величезні каністри під 200 тонн просто неба стоять, щоб їхні супутники бачили… Єдине місце, де можна взяти таку кількість матеріалів таємно, непомітно, то це Запорізька станція, яка зараз контролюється Росією. Але взагалі технічна реалізація, вона дуже сумнівна”, — сказав Їжак.

Експерт також нагадав про озвучені попередження, що якщо Росія використає зброю масового ураження в Україні або щось еквівалентне цьому, то піде колективна відповідь НАТО.

“Результат буде один: масштаби допомоги, точніше, тип допомоги навіть, він кардинально зміниться, і Україна отримає щось суттєвіше, що призведе до розгрому російських військ в Україні. Тому все-таки Росія на це дивиться. Те, що ми можемо робити, це, звичайно, дотримуватись і надавати можливості для повної прозорості… Головне — це наполягати на тому, щоб місія, яка на Запорізькій станції, була розширена, і, можливо, вимагати, щоб ті станції в Росії, на яких може бути вилучений такий матеріал, які знаходяться близько до України, щоб там теж інспекція МАГАТЕ таки перевірила, що там відбувається і зі сховищами, і з навчальним ядерним паливом”, — переконаний Їжак.

На його думку, потрібно дивитися на заяви РФ раціонально та розуміти, що зараз Росія робить “таке реаліті-шоу, в якому більше інформаційних провокацій, ніж реальних якихось дій”.

Читайте також: Фейк про “брудну бомбу”: що це таке та які цілі Кремля (ВІДЕО)

Нагадаємо, українська влада запросила до країни моніторингові місії ООН та ОБСЄ, щоб ті переконалися у брехливості звинувачень з боку Росії.

Прямий ефір