Превентивний удар буде ще до використання Росією ядерної зброї: про розміщення американської дивізії ПДВ на кордоні з Україною розповіли експерти

Розміщення 101-ї дивізії ПДВ на кордоні Румунії та України. Фото: CBS News

На тлі різкого зростання напруженості між Росією та НАТО, а також чергових ядерних погроз з боку країни-агресора на кордоні України та Румунії було розміщено 101-шу повітряно-десантну дивізію армії США. Розміщення такого роду підрозділу в Європі відбулося вперше після закінчення Другої світової війни.

“Ми готові захищати кожен дюйм землі НАТО. Ми приносимо з собою унікальні можливості повітряного штурму”, — заявив заступник командира дивізії бригадний генерал Джон Лубас.

На даний момент 4,7 тис. американських військових у складі цього елітного ПДВ проходять спільні навчання разом з румунськими колегами менш ніж в 5 кілометрах від кордону з Україною.

Полковник Едвін Маттейдес, командир 2-ї бригадної бойової групи, заявив, що його війська — найближчі американські сили до бойових дій в Україні. Він уточнив, що вони “уважно спостерігали” за російськими військами, “створювали цілі для тренувань” і проводили навчання, які “точно повторюють те, що відбувається під час війни”.

Видання CBS News з посиланням на командирів 101-ї повітряно-десантної дивізії США пише, що вони “готові до бою хоч сьогодні ввечері”, а у разі ескалації бойових дій або нападу Росії на НАТО будуть “повністю готові перетнути кордон з Україною”.

Який бойовий досвід має 101-а повітряно-десантна дивізія США? Що означає рішення Пентагону щодо розміщення такого підрозділу на румунсько-українському кордоні? За яких умов військові цієї ПДВ можуть зайти на територію України? Які ще сигнали НАТО надсилає Росії? Ці теми в ефірі телеканалу FREEДОМ проаналізували:

  • полковник запасу, військовий експерт Роман Світан;
  • військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко.

Світан: Вистачило заяви напівтверезого Медведєва для того, щоб з’явилася 101-а бригада біля кордонів з Україною

— 101-а американська повітряно-десантна бригада використовується в бойових точках. 80 років тому ця бригада висаджувалась в Нормандії — звичайно, показала результат. В 1965 році вона воювала у В’єтнамі, а 2003 року — в Іраку.

Це бойова бригада з дуже гарним, скажімо, для військових родоводом, в якій вшановують бойові подвиги. І якщо ця бригада перекидається до якогось регіону, то для виконання бойових завдань. Тому ці майже п’ять тисяч осіб, які зараз знаходяться за кілька кілометрів від кордону Румунії та України, готові у разі потреби виконувати бойові завдання.

Пентагон — це здебільшого військова структура. Тобто він показує свою участь та зацікавленість у певних процесах, які зараз відбуваються в російсько-українській війні. Ця бригада готова захищати НАТО, а також вона може захищати НАТО на території України. Про це вже заявили її командири, але це зрозуміло й із завдання перекидання та розташування таких підрозділів на самому кордоні держави.

Основна парадигма участі військ США — це все ж таки захист країн НАТО — вони її й просувають. Але ніде не написано, що захист країн НАТО відбувається в самих країнах Альянсу. Вони можуть захищати членів НАТО і на чужій території, з якої може бути завдано певного удару.

Американці ж не чекатимуть нападу на натовські структури, а завдаватимуть превентивних ударів. Ця бригада також може виконувати завдання самого Пентагону без участі НАТО, без узгодження з НАТО. В принципі Пентагон має право — звичайно, за погодженням з президентом США — виконувати такі завдання на будь-якій території світу. А будь-які такі дії на нашій території будуть, швидше за все, санкціоновані нашою владою.

Думаю, це питання вже було проговорене і вирішене: перекидання такого роду підрозділу в район нашого кордону має ще й довгострокові наслідки щодо подальших відносин.

Будь-який ядерний шантаж, вибух ядерного боєприпасу чи навіть будь-які пов’язані з атомними станціями дії на території України чи в акваторії Чорного моря — неподалік будь-якої з країн НАТО — це вже вважається нападом на саму країну Альянсу. Тому зараз ми бачимо розгортання та посилення певних натовських рубежів на Східному фронті: це і Польща, і Румунія, і Прибалтика. Подібні ядерні загрози росіян спричинять певні дії вже військового плану щодо їх припинення. Превентивного удару буде завдано ще до того, як росіяни використають саму ядерну зброю.

Тому й потрібні такого роду підрозділи, як 101-а ПДВ. Ця бригада підтримує переважно повітряні сили швидкого реагування, які розгортаються у певних місцях для виконання завдань як на землі, так і в повітрі. Тобто можна говорити, що і НАТО, і Пентагон планують певні дії на глибину щонайменше 1-1,5 тис. кілометрів від країн Альянсу. Це бойові радіуси основних винищувачів країн НАТО.

Це протидія ядерному шантажу росіян, навіть медійному. На будь-яку, навіть таку дію Пентагон відповідає дією військових. Тобто вистачило заяви напівтверезого Медведєва для того, щоб з’явилася 101-а бригада біля кордонів з Україною. Росіяни добалакаються, що тут буде половина сил НАТО… І чи військово-політичне керівництво України зробить запит на військову підтримку, чи Пентагон сам її запропонує. Але лише за взаємною згодою буде ухвалено рішення щодо заходу військ НАТО на територію України.

Коваленко: Розміщення американської дивізії ПДВ на кордоні Румунії та України — елемент попередження

— За останні 80 років на території Європи вперше відбувається повномасштабна війна за участю однієї з країн “ядерного клубу”. Подібний конфлікт не може залишатися поза увагою і контролем з боку абсолютно всіх країн НАТО, у тому числі США. Тому я розглядаю це [розміщення американської дивізії ПДВ на кордоні Румунії та України] виключно як запобіжний елемент.

Якщо Російська Федерація в цій війні, насамперед, конвенційного типу піде на застосування будь-якої неконвенційної зброї, то це фактично можна буде розглядати навіть як загрозу для країн НАТО. Тобто [тут застосовується] дія 5-ї статті про колективну безпеку [Альянсу].

[Щодо того, що США розсекретили місцезнаходження свого атомного підводного човна (АПЧ) класу “Огайо” з 20 ядерними боєголовками в Аравійському морі]. Звісно, [це теж потужний сигнал]. Атомні підводні човни подібного стратегічного призначення у принципі створювалися для того, щоб бути непомітними для всіх засобів спостереження противника. Розкриття місцезнаходження цього АПЧ свідчить про те, що Сполучені Штати вже прямим текстом звертаються до РФ, говорячи, що вона — не єдина країна з ядерним озброєнням, яке має лише кілька країн у світі.

Розкрию такий невеликий секрет: наприклад, далекосхідний регіон РФ на сьогоднішній день знаходиться без системи розпізнавання загроз з боку підводних човнів. Ця система була пошкоджена декілька років тому, і її досі не відновили. Там по суті був досить серйозно пошкоджений оптоволоконний кабель, який і забезпечував контроль проникнення в територіальні води регіону підводних човнів умовного супротивника — не лише США, а й Китаю. Тепер це справжнісінький прохідний двір, який дозволяє здійснювати ті чи інші дії, наприклад, пуски прямо під носом у РФ і прямо з її територіальних вод.

Прямий ефір