Не зброєю: як і чому Ізраїль почав допомагати Україні перемогти у війні (ВІДЕО)

Флаги Израиля и Украині. Фото: unian.net

За заявою Міністра оборони Ізраїлю Бені Ганца, Тель-Авів не продає зброю Україні. Країна підтримує Київ в ООН та надає Україні гуманітарну допомогу. Однак співпраця Ірану з Росією та постачання Москві іранських дронів можуть змінити позицію ізраїльських політиків, інформує FREEДОМ.

Минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив з прем’єр-міністром Ізраїлю Яіром Лапідом надання систем та технологій протиповітряної та протиракетної оборони. І у цьому питанні прогрес можливий, вважають експерти. Але у Тель-Авіві впевнені, що передача систем протиповітряної оборони стане “переходом кордонів”. Проте минулого тижня Ізраїль ухвалив важливе рішення щодо допомоги Україні.

“Після розмови з представниками України ми вирішили розширити допомогу та постачання рятувального обладнання. Ми подали заявку на отримання даних, які дозволять нам допомогти в створенні та постачанні розумної системи оповіщення, як в Ізраїлі, проти повітряних та інших загроз”, — повідомив в інтерв’ю Times of Israel міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц.

У Тель-Авіві вважають гуманітарну допомогу пріоритетною та допустимою. До такого виду допомоги належать постачання спорядження, амуніції, медикаментів, продуктових наборів. Ізраїль підтримує Україну і в ООН: виступає за збереження її територіальної цілісності та засуджує агресію Росії. А ось постачання озброєння стало б надто ризикованим кроком для Ізраїлю, адже з Москвою Тель-Авів має спільні інтереси.

“Росія має контроль над повітряним простором у Сирії. Вони мають домовленість щодо ситуації в Сирії, завдяки яким Ізраїль може майже безперешкодно атакувати територію Сирії, завдавати авіаударів, що вони вже роблять багато років, ймовірно, по іранських цілях. Таким чином, Ізраїль допомагає і Росії стримувати Іран у Сирії, тому що там вони — конкуренти. В обмін Ізраїль не займає радикальної позиції”, — пояснив аналітик Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

За результатами соціологічних опитувань, понад 70% населення Ізраїлю вітає саме посередницьку роль своєї країни у російсько-українській війні. Однак після новин про те, що Іран почав постачати Росії безпілотники, у Києва та Тель-Авіва побільшало спільного.

“Іран — країна, представник якої виступає на засіданнях ООН з вимогою знищити Ізраїль. Для Ізраїлю будь-який ворог Ізраїля автоматично стає другом”, — зазначив військовий експерт Павло Нарожний.

Після того, як Росія атакувала Україну іранськими дронами, у Тель-Авіві деякі політики закликали переглянути позицію Ізраїлю. Також, нещодавно ЦАХАЛ ударив по складальному цеху іранських дронів у сирійському Дамаску. Ізраїль хоче допомогти й Україні знищити безпілотники.

“Можна припустити, що це якісь просунуті радари. Велика кількість цих дронів летять з різного напрямку Білорусі та Криму. Вони спамлять нашу систему ППО, вони летять, і ми змушені дрон, який коштує 20 тис. дол. збивати, наприклад, “Стінгером” за 100-120 тис. дол. Будь-які радари, які можуть нас дуже рано сповістити про ціль, що низько летить, вкрай цінні, щоб ми якомога раніше дізналися, щоб якомога раніше дали мобільній групі висунутися на такий напрям”, — сказав Павло Нарожний.

Є також інформація про “негласну допомогу”. The New York Times повідомив, що ізраїльтяни почали постачати Збройні сили України розвідданими щодо іранських безпілотників. І зараз, окрім гуманітарної допомоги, це максимум того, що може запропонувати Тель-Авів Києву. Принаймні до завершення парламентських виборів в Ізраїлі. Вони відбудуться в листопаді. До цього моменту на кардинальну зміну курсу Тель-Авіва не варто розраховувати.

Читайте також: Після виборів позиція щодо військової допомоги Україні, швидше за все, зміниться: інтерв’ю з міністром чотирьох урядів Ізраїлю Натаном Щаранським

Прямий ефір