Кримська платформа у Загребі: про головні теми розповіли учасники (ВІДЕО)

Кримська платформа у Загребі. Фото: uatv.ua

Дискусійна панель першого парламентського саміту Кримської платформи стартувала у столиці Хорватії Загребі сьогодні, 24 жовтня. Про це з місця події повідомляє кореспондентка FREEДOM Юлія Грановська.

Сам саміт відбудеться у вівторок, 25 жовтня. Сьогодні ж українські експерти обговорюють питання деокупації Криму, порушення прав кримських татар на півострові, мілітаризацію його Російською Федерацією. Дискутують українські парламентарі, експерти-міжнародники та правозахисники спільно з хорватськими колегами. Презентують і деякі напрацювання.

Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ

“Голова Верховної Ради України пан Стефанчук згадав підготовку проекту закону про статус кримськотатарського народу. Я хочу сказати, що робоча група вже завершила роботу над цим проектом. Я дуже сподіваюся, що найближчого тижня його буде зареєстровано у Верховній Раді. І, можливо, вже на цій сесії буде розглянуто у першому читанні”, — коментує голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“У нас вже є потужний текст резолюції ПАРЄ, який був прийнятий тиждень тому. Ми закликатимемо підтримати парламенти, які беруть участь у Кримській платформі — їх понад 40 цього разу. Український Крим зміг об’єднати майже третину планети. Ми говоримо про три важливі моменти. Це статус Росії як країни з терористичним режимом, це вже зроблено, наприклад, на національному рівні Естонією. І раді, що в ПАРЄ 46 країн підтримали цей статус”, — зазначила народна депутатка України, голова української делегації у Парламентській асамблеї ради Європи Марія Мезенцева.

Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ

Однією з головних тем першого парламентського саміту Кримської платформи є притягнення Росії та російських посадових осіб до відповідальності за міжнародні злочини. Їхній список в анексованому Криму нескінченний. Якщо раніше це були масова депортація, арешти та затримання, то сьогодні — повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну. Триває мілітаризація Кримського півострова, триває масова та примусова мобілізація кримських татар, а також використання півострова як плацдарму для нападів на материкову Україну.

Ці питання активно обговорюють у рамках панельних дискусій і, звичайно ж, їх обговорюватимуть завтра. Окрім того, українці підготували для своїх іноземних колег фотовиставку. Це роботи Аліни Смутко, Олени Савчук та Тараса Ібрагімова, які висвітлювали порушення прав людини в окупованому Криму та документували життя сімей політв’язнів у 2014-2019 роках.

“На фотографіях зображено багато сцен із кримського життя. Це і життя сімей кримськотатарських політв’язнів. Це моменти обшуків. Колективна молитва з приводу зниклих заарештованих. Це такі маленькі шматочки, які ми збирали всі роки”, — коментує Аліна Смутко.

Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ
Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ
Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ
Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ
Кримська платформа у Загребі. Фото: FREEДОМ

Рішення провести саме парламентський саміт було ухвалено у серпні цього року під час другого саміту Кримської платформи. У ньому братимуть участь близько 50 представників парламентів світу. Серед запрошених — спікерка палати представників США Ненсі Пелосі. Це говорить про те, що питання деокупації Криму особливо гостро стоїть і у Вашингтоні.

Читайте також: Тема українського Криму об’єднала вже майже третину планети, — Мезенцева про цілі Парламентського саміту Кримської платформи

Прямий ефір