Механізм завдання тактичного ядерного удару пояснив Ягун

Ракети комплексу "Іскандер". Фото: gettyimages.com

Завдання тактичного ядерного удару, на відміну від стратегічного, не передбачає складної процедури, але вимагає лише наказу керівництва РФ. Про це сьогодні, 17 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий та громадський діяч, генерал-майор запасу Служби безпеки України, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.) Віктор Ягун.

“Треба розуміти, що є стратегічна ядерна зброя та тактична ядерна зброя. Стратегічна ядерна зброя, дійсно, має дуже складний механізм, і ракета перебуває або в стаціонарних, або на платформах, що переміщуються, або в морі, на підводних човнах. Це зовсім інший процес. Там дійсно потрібна та славнозвісна чорна валіза, ключі, коди тощо. І, попри це, він теж відстежується весь цей механізм”, — сказав він.

Ягун пояснив, що механізм залучення тактичної ядерної зброї не передбачає багаторівневого дозволу. Там є дозвіл на одному рівні.

“Якщо дійсно перша особа ухвалює рішення, йде команда вниз, і вона може бути задіяна. Воно може бути задіяне як з використанням спеціальних артилерійських снарядів, так і з використанням тих ракет, які вже стріляють по Україні. У самій ракеті боєзаряд із порохового змінюється на ядерний. Він набагато більш потужний. І, попри це, є механізми відстеження та переміщення цих снарядів, тому що їхнє збереження та контроль за їхнім переміщенням також може бути зроблено за допомогою спеціальних засобів, зокрема й розвідувальних. Тому я думаю, що якщо розпочнеться якийсь рух у бік можливого використання тактичної ядерної зброї, ми це теж дізнаємось і дізнаємось десь у якийсь момент. Я не знаю, чи нам скажуть особисто чи просто попередять президента нашої країни”, — розповів генерал-майор запасу СБУ.

За словами Ягуна, зараз Україна не може зробити так, щоб цього удару не було. Тільки розраховуючи на партнерів, на їхній тиск та на їхні сили.

Також він розповів, що концепція НАТО не передбачає превентивного удару по силах РФ — лише у відповідь.

“На жаль, не буде превентивного удару. У них концепція зовсім інакше побудована. І вони реагуватимуть. Так, реагуватимуть не добу-дві, а буквально якісь години. Але те, що це буде удар у відповідь, на жаль, це правда. Тому нам треба готуватися до того, що якщо цей неадекватний лідер сусідньої держави дійсно ухвалить рішення, нам доведеться витримати і пройти це випробування. Воно дуже жорстоке. Але я сподіваюся, що це вже буде останнє, що він зможе у своєму житті зробити”, — підсумував Віктор Ягун.

Читайте також: Стримування ядерних атак: у Європі розпочалися навчання НАТО (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Ягун заявив, що ядерні навчання НАТО проводяться щороку. Ніхто з країн НАТО чи ЄС не збирається у такий жорсткий момент просто “брязкати зброєю”. Все, що зараз робиться, робиться з метою стримати і застерегти країну-агресорку Росію від необережних заяв і кроків.

Прямий ефір