Російські військкоми влаштовують облави на вулицях та у притулках для безхатьків: як росіянам не потрапити на війну до України (ВІДЕО)

Мобілізовані у РФ. Скріншот: uatv.ua

У Москві та Петербурзі почалися облави на чоловіків. Співробітники військкоматів чергували в житлових комплексах на виході з під’їздів. Ловили чоловіків біля станцій метро. Чекали навіть у пунктах видачі закордонних паспортів. І все це на тлі заяв із Кремля про згортання процесу мобілізації. Як військкоми полюють на росіян і чи можна сховатися, інформує FREEДОМ.

Путінська мобілізація давно вийшла за межі “призову лише резервістів”. Військкоми влаштували облави. Про першу таку стало відомо тиждень тому.

“Була історія з благодійною організацією: до них прийшли до пункту обігріву для безпритульних і затримали кілька десятків людей. Пізніше чоловіків старше 50 років відпустили, а решту відвезли в невідомому напрямку. Після цього пішов вал звернень, і до сьогодні він, на жаль, не вщухає”, — повідомив у коментарі виданню “Медуза” керівник служби допомоги “Идите лесом!” Григорій Свердлін.

Не припиняються й облави. Тепер вони навіть у раніше недоторканних містах — Санкт-Петербурзі та Москві. Військкоми роздають повістки біля метро, ​​на репетиційних базах, у фотостудіях та хостелах. Міські управи розсилають по готелях припис повідомляти про можливих ухилянтів, а фактично — “стукати” на своїх гостей. З одного такого готелю вивезли одразу 40 людей.

У військкоматах у чоловіків забирають документи та тримають у повній невідомості.

“Сидимо добу без документів, без інформації, без речей. Нам ні вмитися, ні помитися, документи наші не віддають”, — скаржаться чоловіки.

У результаті частину вахтовиків відпустили, іншим пощастило менше: на них чекають у військкоматі вже в грудні.

А в Санкт-Петербурзі з повістками чергували у фоє будинку. Двоє чоловіків у цивільному одязі та поліцейська, побачивши камеру в руках однієї з мешканок, хамили та забороняли знімати.

Але, на відміну від Москви, на той раз у Пітері все пройшло спокійно. А в російській столиці розгорнулося справжнє полювання на людей. Співробітники московської поліції перекрили виходи з Мітинського радіоринку і почали вихоплювати чоловіків без розбору. Справа дійшла навіть до рукоприкладства.

На думку експертів, подібні дії поліції та військових комісарів — порушення прав громадян.

“З найтяжчих порушень — це насильницький призов, бо коли людині просто вручили повістку, вона має час прийти додому, включити комп’ютер, залізти в інтернет і знайти інструменти захисту свого права не служити в армії. Вони є у кожного. Коли людина просто йшла вулицею і її затримують, кудись відправляють — вона важко орієнтується”, — каже координатор “Руху свідомих відмовників від військової служби” Олена Попова.

Правозахисники рекомендують у жодному разі не брати повістку до рук і нічого не підписувати. Якщо не вийшло — попросити замінити військову службу на цивільну через пацифістські переконання. Для цього потрібно звернутися за допомогою до правозахисників та написати відповідний лист до призовної комісії. Лише так можна врятувати своє життя. За даними видання “Медуза”, до армії збираються мобілізувати понад 1 млн осіб, а не 300 тис., як говорив раніше міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Як показує практика, пересидіти облави чи сховатися від військкомів не вдасться.

Читайте також: Як уникнути “повісткових облав” — поради росіянам від Полозова (ВІДЕО)

Нагадаємо, за словами заступника голови Ради Національного банку України Василя Фурмана, мобілізація завдасть економіці Російської Федерації збитків, порівнянних із втратами від західних санкцій.

Прямий ефір