Громадяни економлять електрику, влада справляється з наслідками — Україна швидко відновлюється після атак Росії (ВІДЕО)

Відновлювальні роботи на місці удару у Києві. Фото: Telegram/Кирилл Тимошенко

Через російські ракетні обстріли 10 жовтня було знеструмлено майже 4 тисячі населених пунктів України. Це дані українського уряду. Наразі у більшості з них уже відновили електропостачання, відновлювальні роботи у центральних регіонах та Києві планують завершити протягом кількох днів. А у Львові повернули світло та воду. Також громадський транспорт розпочав роботу в звичайному режимі, повідомили у міській раді. Але українців закликають продовжити економити електроенергію, повідомляє FREEДОМ.

Через масовані російські атаки за дві доби у Львівській області понад 1 040 населених пунктів залишилися без електроенергії, зв’язку та водопостачання. Були перебої з інтернетом. У центрі Львова люди шукають мобільний зв’язок.

“Наразі уражено 4 станції. 4 станції “Укренерго” було уражено 10 жовтня, 11 жовтня 2 з них повторно атакували ракети. Якщо відверто, то від них нічого не лишилося. Понад 95% області знов під’єднані до електроенергії, але це не значить, що у нас все добре з електропостачанням. Будемо відверті, 4 підстанції відігравали дуже важливу роль не тільки в постачанні електроенергії у Львівську область, але і за кордон”, — повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

За словами львівського міського голови Андрія Садового, ліквідація наслідків ракетних ударів може зайняти місяці, але місцева влада вже робить усе можливе, щоб жителі та гості міста не відчували дискомфорту. Але закликали заощаджувати електроенергію.

“На всіх об’єктах працюють служби. Нам треба буде шукати нестандартні варіанти. Слава богу, що ми свого часу отримали, закупили достатньо багато дизель-генераторів. І щоб ви розуміли, 10 жовтня більшу частину дня водопостачання ми забезпечували, маючи альтернативну систему подачі енергії, не прив’язану до обленерго. Ми зараз будемо активувати всю нашу систему, всі наші можливості й потужності”, — поінформував Садовий.

Відсутність електроенергії у всій Україні спровокувала перебої з водопостачанням, зв’язком, опаленням та рухом міського транспорту.

“У зв’язку з необхідністю відновити пошкоджену критичну інфраструктуру в деяких регіонах застосовується графік вимкнення електроенергії. Важливо розуміти, що такі обмеження споживання не пов’язані з дефіцитом потужності в енергосистемі, а виключно з необхідністю проведення відновлювальних робіт. Зараз немає жодної потреби ані в аварійній допомозі з боку європейських країн, ані в імпорті електричної енергії. Така можливість за потреби у нас існує. Ми також проситимемо обмежити споживання електроенергії. А в годину пік — від 17:00 до 23:00 — просимо не вмикати енергомісткі прилади. Це дуже важливо для стабільної роботи нашої енергосистеми”, — повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Українці прислухалися до закликів місцевої влади та за добу, за даними Кабінету міністрів, скоротили споживання електроенергії в середньому на 10%. Водночас комунальні служби продовжують усувати наслідки на звільнених від російських окупантів територіях України.

“Щодо критичної інфраструктури, в цьому напрямі триває постійна робота. Вже у 67% населених пунктів відновлено газопостачання. Електроенергією забезпечено 976 населених пунктів. Водопостачання та водовідведення відновлено у майже 1 тыс. населених пунктах, а послугами мобільного зв’язку та інтернету вже користуються 950 населених пунктів. Робота з відновлення критичної інфраструктури та інших об’єктів на звільнених територіях триває”, — розповів заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

На деокупованих територіях обласні військові адміністрації організували 1,5 тис. гуманітарних штабів. У прифронтових містах люди також отримують допомогу від волонтерів та міжнародних організацій.

На звільнених від російських окупантів територіях України поступово налагоджується транспортне сполучення, будинки поступово готують до зими.

Читайте також: Через масовану ракетну атаку в Україні постраждали кілька десятків об’єктів енергетики, — Герус розповів про ситуацію

Нагадаємо, політолог Іван Преображенський назвав атаку на українські міста помстою за руйнування Кримського мосту (Керченського мосту). Він вважає, що такі дії армії РФ є терористичними. Він припустив, що удари триватимуть, щоб позбавити до зими міста України світла та води.

Прямий ефір