Випробування ядерної зброї в акваторії Чорного моря Росією — автоматично вважатимуться її бойовим використанням, — експерт

Андрій Риженко. Скріншот: uatv.ua

Випробування ядерної зброї в акваторії Чорного моря президентом Росії Путіним буде сприйнято світом як бойове його використання. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив капітан першого рангу (у запасі), заступник начальника штабу Військово-морських сил України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

Він зазначив, що за всю історію існування ядерної зброї в акваторії Чорного моря її випробування не проводилися, оскільки площа моря невелика та оточена країнами Чорноморського регіону.

“За географічними розмірами воно не може бути використане як полігон для випробувань ядерної зброї. Тут усе дуже серйозно. Навіть якщо буде підірвано невеликий заряд у кілька кілотонн, то його наслідки зачеплять весь Чорноморський регіон”, — сказав експерт.

Риженко уточнив, що кількість ядерних зарядів у Росії велика 6 тис., і вони можуть бути поміщені на різні носії: крилаті ракети, торпеди, артилерійські снаряди, авіаційні бомби тощо.

Він також нагадав, що ядерні випробування не проводилися 30 років.

  • 24 жовтня 1990 року останнє ядерне випробування пройшло у Радянському Союзі;
  • 26 листопада 1991 року — у Великій Британії;
  • 23 вересня 1992 року — у Сполучених Штатах.

“На ядерні випробування є мораторій і Чорне море абсолютно не вписується у ці заходи через відстань до населення. Застосування будь-якої тактичної ядерної зброї у Чорному морі матиме негативні наслідки для всіх країн, що знаходяться на її узбережжі: України, Болгарії, Румунії, Туреччини, Грузії та Росії. Тобто, це буде не випробування, це буде бойове використання ядерної зброї. Якщо Путін це зробить, — будуть серйозні наслідки, зокрема й для нього самого”, — наголосив Андрій Риженко.

Читайте також: Ядерний шантаж Росії: як запобігти Армагеддону (ВІДЕО)

Прямий ефір