Репресії за антивоєнну позицію: Кремль за останні 10 років створив у країні “атмосферу страху та залякування” (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Російській Федерації репресії та переслідування громадян, які виступають з антивоєнною позицією, досягли пікових показників. З початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого, за даними незалежного правозахисного проєкту “ОВД-інфо”, майже 16,5 тис. росіян були затримані силовиками. Заарештовують, переслідують та б’ють і дорослих, і дітей. Про це йдеться у доповіді Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Про нові факти та історії тих, хто виступає проти війни Росії в Україні, інформує FREEДОМ.

5 жовтня до 7 учасників руху із захисту прав виборців “Голос” у різних регіонах Росії прийшли з обшуками. Люди нібито допомагали вести Telegram-канал “Щоденник емігранта” мешканцю Іваново Михайлу Гусєву. Проти нього відкрили справу про дискредитацію російської армії.

Крім того, поліцейські прийшли з обшуком до московського офісу руху. У “Голосі” впевнені, що кримінальну справу проти Гусєва було використано як привід, щоб чинити тиск на учасників руху.

“Гусєв не є повноважним учасником руху, не є засновником, не входить до його органів управління, що є важливим. Він не функціонер “Голосу” і жодної винагороди від нас не отримував… Російській владі не подобається наша діяльність, і ми пов’язуємо те, що відбувається з підготовкою до президентських виборів як вінця “спецоперації”, — зазначив член ради руху “Голос” Віталій Аверін.

У Казані суд відправив 11-класницю під домашній арешт, підозрюючи її у спробі підпалу військкомату. На суд дівчину доставили у кайданках. До цього дві доби вона провела в ізоляторі тимчасового тримання.

У Владивостоці чоловік прикував себе ланцюгом до огорожі на дорозі та в гучномовець скандував антивоєнну промову. Його затримали та відвезли до міського відділу поліції, де залишать до судового розгляду. 

Колишня співробітниця “Першого каналу” Марина Овсяннікова днями втекла з-під домашнього арешту, який їй призначили у справі про поширення фейків, — за антивоєнний плакат із фотографіями загиблих українських дітей.

Овсяннікову оголосили у федеральний розшук. На суд щодо зміни запобіжного заходу вона не з’явилася, арешт суддя накладати не став, а за годину до засідання у фігурантки з’явився пост у Facebook, що вона не винна.

“Вважаю себе повністю не винною, а оскільки наша держава відмовляється дотримуватися власних законів, то починаючи з 30 вересня 2022 року я відмовляюся дотримуватися встановленого мені запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і звільняю себе від неї”, – написала ексредактор “Першого каналу”.

Пізніше агентство Reuters опублікувало відео з Telegram-каналу журналістки з позначкою “невідоме місце”, де вона звертається до своїх переслідувачів.

“Шановні співробітники Федеральної служби виконання покарань (ФСВП), одягніть такий браслет на Путіна. Це його, а не мене, потрібно ізолювати від суспільства та судити за геноцид народу України та за те, що він масово знищує чоловіче населення Росії”, — заявила Овсяннікова.

У Санкт-Петербурзі поліція провела обшуки вдома у двох жінок, активісток феміністського руху — Євгенії Казанцевої та Валерії Ковалишиної. Їх звинувачують у телефонному тероризмі.

Ковалишину після обшуку затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Напередодні активістка на мітингу закликала людей не боятися путінського режиму.

“Один із важливих чинників безпеки та здоров’я… Хоча б безпеки арештованих — це розголос, громадська думка може впливати на рішення влади. Зміни можливі”, — сказала під час виступу Ковалишина.

У нещодавно оприлюдненій доповіді ОБСЄ зазначили, що протягом останніх десяти років у Росії шляхом застосування кримінального законодавства, насильства проти активістів створено “атмосферу страху та залякування”.

Репресії особливо посилилися і досягли піку після військового вторгнення Росії в Україну.

Як конкретний приклад у доповіді згадано закон про кримінальну відповідальність за “фейки” про збройні сили Російської Федерації.

Як передає незалежний медіапроєкт “ОВД-Інфо”, майже 250 росіян з початку агресії Росії в Україні переслідуються за кримінальними статтями за антивоєнну позицію.

Читайте також: Усунення Путіна від влади нічого не змінить, Росія має припинити існування як імперія, — експерт-міжнародник

Прямий ефір