“Тягуча” інфляція чекає на Росію, ефект від санкцій посилюватиметься — прогнози економістів (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

У Європейському Союзі впевнені, що згодом ефект від введених проти Росії санкцій за війну в Україні стане ще сильнішим. У Центрі макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування вважають, що на Росію чекає період затяжної інфляції, повідомляє FREEДОМ.

Так, за прогнозами економістів Центру, до кінця року інфляція в Росії може досягти 11-14%, а у 2023 році, за їхніми оцінками, на країну чекає період “тягучої”, помірно високої інфляції.

“Надалі російська економіка може зіткнутися з викликом, пов’язаним із послабленням торговельного балансу, а також, у разі зростання зовнішньої відкритості російської економіки, “імпорту інфляції” зі світових ринків (насамперед сільгосппродукції). У середньостроковій перспективі на нас очікує швидше помірно-висока, “тягуча” інфляція — близько 6-7% у 2023 році, 4,5-5% у 2024 році та 4-4,5% у 2025-му”, — заявив керівник Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування Дмитро Білоусов у статті “Коротко про динаміку та механізми інфляції”.

“Інфляція — це ціна помилок, ціна помилок на глобальному рівні управління. Ключова глобальна помилка Росії в тому, що вона здійснила військову агресію проти України. Це ключова помилка, що призведе до розвалу Росії загалом. Можливо, це не станеться сьогодні, але станеться точно за 5-7 років”, — вважає економіст, член “Економічного дискусійного клубу” Ігор Гарбарук.

У липні бюджет Російської Федерації вперше було зведено з дефіцитом. Він становив 900 млрд рублів. На думку економістів, насамперед постраждає соціальна сфера.

“Фактично цих коштів немає. Фактично, є певні проблеми для того, щоб виплачувати пенсійне забезпечення, забезпечувати бюджетну сферу. Це все відбувається через те, що велика кількість іноземних компаній залишила російський ринок. Відповідно, це компанії, які вже не сплачують податки до бюджету, це компанії, які звільнили працівників, працівники теж не сплачують податків, і дуже багато тих працівників пішли і попросили у держави соціальну допомогу. Все, що відбувається, — це частка ланцюжка, який впливає на ситуацію в економіці”, — говорить Гарбарук.

Щоб ефект падіння російської економіки був вагомим, Євросоюз має запровадити потужніші санкції та максимально скоротити доходи Росії від експорту нафти та газу.

“Коли наші європейські партнери перестануть бути більш толерантними, а стануть жорсткішими та чіткішими в ухваленні рішень, тобто не будуть там фактично розглядати 7-й, 8-й, 9-й пакет санкцій, а ухвалять один єдиний пакет, який заборонить Росії вхід на ринок енергоносіїв. Тобто, заблокується той же експорт газу, нафти, щоб від російських енергоносіїв відмовилися повністю”, — сказав Гарбарук.

Bloomberg з посиланням на секретний звіт уряду РФ повідомляє, що заборона експорту російських енергоносіїв до країн ЄС дасть належний економічний ефект.

“Повне припинення постачання газу до Європи, головний експортний ринок Росії, може коштувати до 6,6 млрд дол. на рік через втрату податкових надходжень. Цілком компенсувати втрату продажів новими експортними ринками не вийде навіть у середньостроковій перспективі”, — повідомляє Bloomberg.

9 вересня міністри фінансів країн G7 схвалили план встановлення граничної ціни на російську нафту, щоб позбавити президента РФ Володимира Путіна додаткових доходів для продовження збройної агресії проти України. За даними Reuters, верхня планка ціни на російську сиру нафту після введення обмежень на неї коливатиметься в межах 40-60 дол. США за барель.

Читайте також: Відключення банків РФ від SWIFT, ембарго на нафту та газ: щодо 8-го пакета санкцій озвучив прогноз економіст Олексій Плотніков

Нагадаємо, візовий бан росіян, заборона російського експорту газу та нафти та відключення від SWIFT усіх російських банків, включаючи “Газпромбанк”. На такі рішення Україна очікує у 8-му пакеті санкцій проти Росії, який, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, мають оголосити вже у вересні. За даними координатора санкційної політики при Державному департаменті США Джеймса О’Браєна, нові обмеження перебувають у розробці.

Прямий ефір