“Грошей може не вистачати, але найманцям платять”: Жданов про невиплати російським солдатам

Олег Жданов. Скріншот: uatv.ua

“Дірка” в оборонному бюджеті Росії становить 6 трлн рублів. Грошей може не вистачати як на Міністерство оборони, так і забезпечення ведення війни. Про це сьогодні, 5 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Я б відділив найманців та регулярні війська. У регулярних військах незалежно, чи це елітні десантні частини, корупція скрізь однакова, і невиплати можуть бути однакові. До речі, за останніми даними, у Росії шість трильйонів рублів дірка в бюджеті вже, і вони зараз шукають, де перекредитуватися на цю суму. Тож грошей може ще й не вистачати загалом на Міністерство оборони і на забезпечення ведення війни. А ось найманцям платять. Вони тому й убиваються на фронті, не шкодуючи ні себе, нікого, бо там жорстко: ти або йдеш у бій, або ти платиш неустойку та несеш відповідальність аж до кримінальної. А от солдата ніяк не можна”, — сказав він.

Жданов пояснив, що проблема для російського командування полягає в тому, що солдата неможливо юридично притягнути до відповідальності за відмову участі в бойових діях.

“І він повідомляє додому про те, що йому не виплачують того, що обіцяли, і в частині, в пункті постійної дислокації про це дізнаються, в суспільстві про це дізнаються. Та кількість охочих піти до військкомату і підписати контракт за ті 200 тисяч, які вони обіцяють, меншає і меншає”, — додав експерт.

Щодо військових, яких набирають у Бурятії, Дагестані та інших регіонах, то, за словами Жданова, там використовують економічну ситуацію.

“Люди ніколи не бачили таких величезних грошей. І те, я вам скажу, що там починають уже такий рух, будемо так говорити, просвіти, що й невиплати йдуть, і те, що дуже багато вже з’являється поранених та інвалідів після цієї війни, які додому повертаються. Ну ось той самий приклад, пам’ятаєте, у столиці Бурятії спортивний комплекс у центрі міста вони перетворили на ритуальну залу, вони вже навіть не проводять там змагання, бо відспівування чи прощання із вбитими йде просто конвеєром, просто постійно”, – резюмував військовий експерт.

Читайте також: Кремлю катастрофічно потрібне перемир’я, — Жданов про проблеми в армії РФ

Як повідомлялося раніше, Росія не забезпечує базових потреб своїх військовослужбовців, дислокованих в Україні. Йдеться про форму, зброю, пайку та зарплату. На тлі всього цього моральний дух російських окупантів залишається на низькому рівні.

Читайте також: Росія не зважає на втрати своєї армії — два приклади навів Жданов

Прямий ефір