Проблеми із зарплатою: у лавах російських солдатів, що воюють в Україні, зростає невдоволення

Ілюстративне фото: unn.com.ua

Росія не забезпечує базових потреб своїх військовослужбовців, дислокованих в Україні. Йдеться про форму, зброю, пайку та зарплату. На тлі всього цього моральний дух російських окупантів залишається на низькому рівні, повідомляє FREEДОМ.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України ще в липні оприлюднило перехоплену розмову двох росіян про те, що їм не сплачують обіцяні гроші. Один із них також скаржився на великі втрати особового складу. Аналогічна розмова російських військових була перехоплена українською розвідкою вже у серпні. Один із співрозмовників на той момент перебував у Харківській області та скаржився на відсутність елементарного: води, їжі та зв’язку.

У свіжому зведенні про війну в Україні британська розвідка вказує, що російські військові перебувають у поганому моральному стані через те, що їхня участь у бойових діях не оплачується так, як вони розраховували. За даними міністерства оборони Британії, зарплата російських військових складається із невисокого основного окладу та складної системи премій та надбавок, які тим, що беруть участь у вторгненні в Україну, можуть не платити.

“Російські війська продовжують відчувати проблеми з низьким моральним духом і дисципліною в Україні. Крім бойової втоми та високих втрат, одним з основних приводів для невдоволення російських солдатів, ймовірно, залишається проблема з оплатою їхньої праці”, — йдеться у повідомленні Міністерства оборони Великобританії у Twitter .

Причини занепадницьких настроїв серед російських військових пов’язують із правовим статусом війни, яку керівництво Росії називає “спеціальною військовою операцією”, неефективною військовою бюрократією та корупцією серед командирів. Самі російські командири підтверджують, що особовий склад не мотивований, немає техніки, немає медичного забезпечення.

Військовий експерт Костянтин Машовець запевняє, що військовослужбовці, які беруть безпосередню участь у бойових діях, вже бояться не того, що їм не платять премії та надбавки, а можливості бути вбитими.

“Моральний дух через велику кількість убитих, поранених — це справляє сильний психологічний вплив на морально-психологічний стан особового складу збройних сил Російської Федерації — це однозначно! Ну, і, звісно, різноманітні махінації з грошовим постачанням на російських військовослужбовців теж вкрай негативно впливають на їхній морально-психологічний стан”, — сказав Машовець.

За даними Генерального штабу України, на сьогодні російські втрати живої сили становлять майже 50 тисяч людей убитими. І, як повідомили у зведенні Інституту вивчення війни (ISW), указ президента РФ Володимира Путіна від 25 серпня про збільшення чисельності армії Російської Федерації з січня 2023 року навряд чи забезпечить її посилення в майбутньому, а також вказує на те, що він не оголошуватиме загальну мобілізацію найближчим часом.

Читайте також: Російській армії в Україні потрібно готуватися до масового дезертирства — прогноз експерта

Прямий ефір