Багатьох у світі протверезило 24 лютого — Чубаров підбив підсумки Кримської платформи

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в ефірі марафону FREEДОМ на телеканалі UA розповів про ключові особливості Другого саміту Кримської платформи. Зокрема, він зазначив, що саме проведення цього заходу під час війни свідчить про його важливість. Він акцентував, що у саміті взяли участь 16 президентів та 20 прем’єрів із 60 країн світу. Чубаров також наголосив, що деокупація півострова стала одним із етапів російсько-української війни.

— Як Ви вважаєте, чим Кримська платформа цього року відрізняється від минулорічного саміту, окрім того, що вона проходила під час війни?

— Саме в тому, що Кримська платформа відбулася під час війни і полягає її особлива значимість та важливість. Створений лише рік тому, майданчик був значно розширений за рахунок держав Латинської Америки, Африки, Азії – близько 60 учасників. Виступили 16 президентів, 20 прем’єрів та багато міністрів закордонних справ. Прозвучала чіткість у позиціях учасників, абсолютне уникнення узагальнень та якихось не конкретизованих закликів. Було дуже чітко сказано про те, що учасники й надалі разом докладатимуть усіх зусиль для того, щоб деокупувати Крим.

Багато хто наголошував, що допомагати потрібно не лише на користь Української держави, це необхідно для збереження глобального світу. Питання деокупації Криму тепер є одним із етапів російсько-української війни, адже ще рік тому, коли 23 серпня 2021 року відбувся саміт Кримської платформи, деякі учасники наполягали на тому, щоб у декларації, яку вони потім підписали, обов’язково було б зазначено, що учасники докладатимуть мирних зусиль для того, щоб деокупувати Крим. Слово “мирні” минулого року пронизувало багато виступів, тому що загалом була помітна така точка зору, що Росія можливо, все ще, піде на діалог. А 24 лютого протверезило практично всіх, хто ще думав про якийсь можливий діалог з Росією. І це не могло не вплинути на Кримську платформу цього року.

— Географія Кримської платформи цього року дуже розширилася, — що це за сигнал для РФ?

— Я не можу відповісти, бо стільки вже сигналів було направлено у бік Москви за останні шість місяців. І вона їх відкидає. Таке відчуття, що ті, хто сидять у Кремлі, роблять все, щоб наслідки цієї війни для Росії були найжахливішими. Проте Кримська платформа – це ще одне свідчення того, що зберігається мобілізованість міжнародної спільноти. Є прогнози деяких російських політиків, особливо напередодні зими, зважаючи на зростання цін на енергоносії, терпіння держав скоро вичерпається, і їх суспільство вимагатиме від своїх урядів, щоб вони негайно прийшли на уклін до Москви. Кримська платформа все це спростовує. Але я не знаю, чи почують, чи побачать ці сигнали у Москві. Мені здається вже немає.

— Я думаю, сигнал однієї з держав-учасниць Кримської платформи, підписувача декларації – Туреччини – Кремль чудово чує. У Туреччині заявили, що окупований Крим має бути повернутий Україні. Як позиція Туреччини впливає на стан автономної Республіки Крим?

— На тлі всіх цих останніх активізацій у взаємодіях Туреччини з Москвою – це, звісно, ​​дії, на які Москва не зможе не відреагувати.

Хочу додати, що виступ президента Туреччини відбувся після виступу лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Він говорив про неприпустимість заяв з боку політиків, які б допускали якийсь торг і поступки Росії за рахунок Криму, за рахунок історії кримських татар. І Мустафа Джемілєв виступав чудовою кримськотатарською мовою, а ви знаєте, він максимально близький до турецької мови.

— Багато говорили про захист прав кримськотатарського народу. А що світова спільнота може зробити для захисту прав кримськотатарського народу?

— Українська держава має дати перші кроки, приклади для міжнародного співтовариства, і ми того року прийняли закон “Про корінні народи”, і цього року буде прийнято закон “Про статус кримськотатарської мови”. Я думаю, що ці дії будуть гарним прикладом для міжнародного співтовариства, щоб нам разом уже зараз розробляти конкретні документи щодо розвитку Криму та підтримки людей, які там проживають, включаючи його корінний народ – кримських татар. Все це має запрацювати після поновлення державного суверенітету України.

Читайте також: Калан: США говоритимуть Росії, що Крим – це Україна, поки Путін не зупиниться

Як повідомлялося, у Києві 23 серпня стартував другий саміт Кримської платформи. Президент України Володимир Зеленський заявив, що світу треба об’єднатися, щоб дати відсіч Росії, яка розпочала свою агресію проти України та Європи із захоплення Кримського півострова.

Керівництво Російської Федерації панічно боїться консолідації всіх країн в питанні деокупації Криму. В умовах повномасштабної агресії РФ проти України саміт Кримської платформи — серйозна міжнародно-правова, політична та дипломатична подія, яка означає об’єднання зусиль для припинення війни. Таку думку в ефірі марафону FREEДОМ на телеканалі UA висловив народний депутат від фракції “Слуга народу” та член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Прямий ефір