Помер останній самець північного білого носорога, який мав шанувальників в усьому світі

Фото з сайта expres.ua

Після місяців хвороби помер останній у світі північний білий носоріг-самець, повідомляють у кенійському заповіднику Ol Pejeta, – передає BBC.

Він помер у понеділок після ускладнень, пов’язаних із віком.

Хвороба спричинила вікові ускладнення, які супроводжувалися дегенеративними змінами у м’язах і кістках, а також великими ранами на шкірі. Відтак група ветеринарів з чеського зоопарку Dvůr Králové, кенійського заповіднику Ol Pejeta та Служби дикої природи Кенії ухвалила рішення про евтаназію тварини.

“Його стан значно погіршився протягом останніх 24 годин; він не міг встати і багато страждав”, – йдеться у повідомленні офіційного Twitter-акаунта Ol Pejeta.

Носоріг народився 19 листопада 1973 року у Національному парку Шамбе у Судані, на честь чого й отримав своє ім’я. Спочатку він жив у чеському зоопарку Dvůr Králové, а з грудня 2009 року мешкав у кенійському заповіднику Ol Pejeta. Тут Судан перебував під посиленою охороною від браконьєрів: за ним здійснювався цілодобовий нагляд, на його тілі встановили сигнальні радіопередавачі, а ріг видалили, щоб уникати цікавості зловмисників.

Спроби використати Судана для продовження виду з двома самками зазнали невдачі.

Торік йому навіть створили акаунт у додатку для знайомств Tinder, але не для пошуків кохання, а щоб назбирати коштів для штучного запліднення носорогів.

У Судана з’явилися шанувальники по всьому світу, які тепер будуть сумувати за ним і через наближення вимирання підвиду.

Генетичний матеріал Судана зібрали в понеділок, повідомили природоохоронці.

Вчені спробують відтворити північних носорогів за допомогою передових клітинних технологій, використовуючи збережену сперму та яйцеклітини самок – Наджін і Фату.

У самця, якому на людський вік було 90 років, лікували дегенеративні зміни м’язів та кісток та великі рани на шкірі.

Він не міг звестися на власні ноги й дуже страждав впродовж останньої доби свого життя, повідомляють у Twitter заповідника Ol Pejeta Conservancy.

Прямий ефір