Хвиля протестів має охопити всю країну, — політолог про події в Грузії після виборів

Протест у Грузії. Фото: gettyimages.com

Частина опозиції Грузії заявила, що відмовляється від парламентських мандатів у зв’язку з фальсифікаціями на виборах. Крім того, сьогодні ввечері Грузія збирається вийти на протести. Так народ країни відреагував на результати виборів до парламенту, за яких проросійська провладна партія “Грузинська мрія” набрала 54,08%. Про це сьогодні, 28 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог, професор Чорноморського міжнародного університету Грузії Ніка Читадзе.

“Учора ввечері дві з чотирьох опозиційних політичних партій Грузії заявили про те, що вони відмовляються від мандатів. Сподіваємося, що інші дві партії також візьмуть приклад зі своїх колег, тому що тоді у “Грузинської мрії” може виникнути правова проблема. По-перше, потрібно буде визнати повноваження двох третин депутатів. По-друге, перший з’їзд нового парламенту має відбутися через 10 днів після виборів. І відкрити його має президент країни. Тому навіть якщо парламент функціонуватиме, як це обіцяла провладна партія, зі 150 депутатів працюватиме 88-89. Я дуже сподіваюся, що й інші опозиційні партії, які подолали 5% бар’єр, також відмовляться від своїх мандатів”, — розповів політолог.

За його словами, також сьогодні ввечері, о 19:00, планується протест у Тбілісі. Багато людей збираються взяти участь у мирній демонстрації.

“Звичайно, ми розуміємо, що проведення цієї демонстрації не зупинить авторитарний режим Бедзіни Іванішвілі, він навряд чи піде у відставку або призначить нові парламентські вибори. Тому й опозиція Грузії, і народ Грузії очікує на допомогу демократичної світової спільноти”, — зазначив професор Чорноморського міжнародного університету Грузії.

Він звернув увагу, що проти Іванішвілі можуть бути застосовані санкції з боку європейської спільноти.

“Я думаю, що зараз розглядається питання введення санкцій особисто проти Іванішвілі. Просто західна демократична спільнота дала останній шанс “Грузинській мрії”, щоб вона провела демократичні вибори, і щоб у Грузії мирним шляхом було сформовано коаліційний уряд. Тому зараз механізм санкцій має бути приведений у дію”, — додав Читадзе.

Водночас він вважає, що грузинська громадськість повинна продовжувати свої активні дії, масові протести.

“З одного боку, опозиційні партії повинні відмовитися від входу в парламент. А з іншого, звичайно ж, громадянське суспільство повинно проявити максимальну мобілізацію і хвиля протестів повинна охопити всю країну. По-іншому, на жаль, не можна цю проблему розв’язати, хоча, звісно ж, усе це має відбуватися мирним шляхом”, — підсумував Ніка Читадзе.

Читайте також: Результати парламентських виборів у Грузії прокоментували в НАТО та Європі

Прямий ефір