Куди бив Ізраїль — цілі операції відплати проти Ірану (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Іран, ймовірно, не зможе найближчим часом постачати нові балістичні ракети Росії для використання у війні проти України. Як пише видання Bild, це — один із наслідків ударів, які Ізраїль завдав по територієї Ірану 26 жовтня, інформує FREEДОМ.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) задіяла в операції відплати проти Ірану винищувачі, заправники та літаки-розвідники — десятки бортів. Вони здійснили три хвилі ударів по території Ісламської республіки. Атака досягла поставленої мети, заявив президент Ізраїлю Іцхак Герцог. Це підтвердили й в уряді країни.

“Повітряні сили атакували по всій території Ірану. Ми завдали сильного удару по обороноздатності Ірану та його можливостях виробляти ракети, націлені на нас. Атака щодо Ірану була точною та потужною і досягла всіх своїх цілей”, — заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

“Ці дві організації — ХАМАС і “Хезболла” — які роками готувалися як сила проти держави Ізраїль, більше не є ефективним інструментом як довірена особа Ірану в регіоні”, — наголосив міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант.

Удар Ізраїлю паралізував створення балістики в Ірані. Джерела видання Axios повідомили, що Тель-Авів завдав удару по 12 планетарних змішувачах, які використовували для виробництва твердого палива для балістичних ракет далекого радіусу дії. Вони становлять основну частину ракетного арсеналу Ірану.

Загалом ЦАХАЛ вразив щонайменше 20 іранських військових об’єктів. Серед них — системи протиповітряної оборони, які захищали важливі нафтопереробні та нафтохімічні заводи, а також велике газове родовище та порт.

“Об’єкти, на які націлився Ізраїль, включали оборонні споруди на розгалуженому нафтохімічному комплексі Бендер Імам Хомейні у провінції Хузестан; у прилеглому до нього великому порту Бендер Імам Хомейні; на Абаданському нафтопереробному заводі. Системи протиповітряної оборони також були уражені в провінції Ілам, на очисному заводі для газового родовища під назвою Танґе Біджар”, — пише The New York Times з посиланням на трьох ізраїльських та трьох іранських чиновників.

Таким чином Ізраїль не зруйнував енергетичні об’єкти Ірану, але позбавив їх протиповітряної оборони. Одна із установок, по якій армія Ізраїлю завдала удару, — зенітно-ракетний комплекс С-300. Його Ісламська Республіка отримала від Росії.

“Це схоже на потенційну преамбулу до значно ефективнішого удару по інфраструктурі Ірану та навіть ядерних об’єктах. Іранці не мають можливості своєчасно замінити ці системи, що робить країну набагато вразливішою у майбутньому”, — прокоментував директор іранської Міжнародної кризової групи Алі Ваез.

Захід закликав Іран не відповідати на атаку Ізраїлю, аби закінчити обмін ударами. Франція просить обидві країни утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити ситуацію у регіоні, Німеччина вимагає “припинити цикл ескалації”, а Велика Британія закликає всі сторони виявити стриманість.

Арабські країни — Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія та Катар — атаку засудили, але також закликали не ескалювати ситуацію.

Чи відповідатиме Іран на удари — питання відкрите. Публічно Тегеран стверджує, що він має це право. Водночас в Ісламській республіці усвідомлюють, що так званий удар відплати Тель-Авіва після наступної атаки буде ще більш масованим і руйнівним.

Читайте також: “Спланована так, щоб бути ефективною”: подробиці операції Ізраїлю у відповідь Ірану та реакції (ВІДЕО)

Нагадаємо, 1 жовтня Іран випустив по Ізраїлю близько 200 ракет. Більшість із них перехопили ізраїльські сили протиповітряної оборони. Це був другий за рік масований удар Ірану по Ізраїлю.

У ніч на 26 жовтня Ізраїль завдав авіаударів по військових об’єктах в Ірані. Це була відповідь на іранські атаки.

Читайте також: Ключі до миру лежать виключно в Тегерані, — Зільбер про війну проти Ізраїлю

Прямий ефір