Фактор допомоги США для України дуже важливий та непередбачуваний: про перспективи розповів Попович

Денис Попович. Фото: detector.media

Фактор допомоги США для України зараз непередбачуваний й перекрити його своїми силами неможливо. Про це сьогодні, 28 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий оглядач Денис Попович.

“США є найбільшим донором України, тобто їхня допомога дуже серйозна. Давайте ми згадаємо, що відбувалося, коли вони цю допомогу пригальмували торік й на початку цього року. Які складнощі ми мали на фронті. За великим рахунком, ми досі ці складнощі розсьорбуємо якоюсь мірою. Тобто наступ, який зараз триває на Донеччині, розпочався рік тому, він був підлаштований таким чином, щоб скористатися тим вікном можливості, коли допомога зі США була перервана”, — сказав він.

Попович зазначив, що зараз Євросоюз вживає певних заходів, щоб Україна не залишилася без допомоги.

“Вони роблять певні санкційні проєкти, пов’язані з тим, щоб підтримати режим санкцій проти Російської Федерації. Вони зараз нарощують виробництво озброєнь. Ось ми зараз чули про те, що будуються, запускаються в експлуатацію заводи компанії Rheinmetall й з виробництва бронетехніки, й з виробництва порохів, й з виробництва боєприпасів тощо. Тобто зараз певні заходи проводяться. Є припущення, скажімо так, що ми будемо краще готові до можливості того, що допомогу буде перервано зі США, але наскільки ця готовність буде серйозною, покаже час”, — сказав військовий оглядач.

Крім того, він звернув увагу, що зараз європейські країни підтримують український військово-промисловий комплекс, розміщуючи свої замовлення. Як приклад Попович назвав данський проєкт щодо САУ “Богдана”, а також нагадав про готовність Литви інвестувати у виробництво дронів на території України.

“Це дуже хороші процеси, яких не було рік тому… Зараз ось ми бачимо про те, що і фінансова допомога США, яка залишилася, вона розподілена таким чином, щоб не було суттєвих перерв. Але також ще дуже цікава була, дуже обнадійлива інформація про те, що скоротилася перевага в російської армії в артилерійських пострілах. Тобто якщо раніше це було 1 до 7, 1 до 10, то зараз 1 до 2. А з урахуванням того, що західна артилерія точніша та дає змогу менше витрачати боєприпасів, то процес вкрай обнадійливий. Але повністю скоротити й забезпечити своїми силами загалом допомогу зі США, перекрити її своїми силами, якщо цю допомогу буде перервано, ми не можемо”, — сказав військовий оглядач.

Читайте також: Литва інвестує в українську ракету-дрон “Паляниця” за “данською моделлю”

Нагадаємо, у вересні Данія та Україна підписали меморандум про закупівлю озброєнь українського виробництва на 600 млн доларів.

Прямий ефір