Для досягнення миру Україна готова розглянути ініціативи КНР та Бразилії — що відомо (ВІДЕО)

Ілюстрація: dw.com

Україна готова розглянути так званий мирний план Китаю та Бразилії й може інтегрувати його у формулу миру президента Володимира Зеленського. На цьому наголосив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю італійському виданню Corriere Della Sera. Він зазначив, що Київ хоче залучити якнайбільше країн глобального Півдня на другий Саміт миру, повідомляє FREEДОМ.

Щоб консолідувати якнайбільше країн навколо формули миру, Україна організовує мирні саміти, перший з яких відбувся у червні 2024 року в Швейцарії. Президент Зеленський раніше заявляв, що Росія та Китай активно працювали над його зривом. За словами експертів, це вплинуло на присутність країн глобального Півдня.

“Країни глобального Півдня, які орієнтуються на Китай, обирають позицію нейтралітету, тому що псувати відносини з Китаєм вони не хочуть. А мотивації, скажімо так, включатися до цього дипломатичного процесу на стороні України у багатьох країн глобального Півдня недостатньо”, — пояснив кандидат політичних наук, голова Міжнародної асоціації малих міст Олексій Буряченко.

Пекін просуває свою версію завершення агресії Росії проти України. У лютому 2023 року в Китаї представили свій так званий мирний план. Він складався з 12 пунктів та пропонував, по суті, заморозити бойові дії на наявній лінії розмежування. Пізніше, у травні 2024 року, КНР та Бразилія представили оновлену версію цієї ініціативи. Для її просування країни організували платформу “Друзі миру”.

“Китайський план є досить розпливчастим. Тому я думаю, що китайський план — це не так констатація, як запрошення до певної дискусії. Я думаю, що Китай дійсно зацікавлений у статусі посередника, миротворця, тому що Китай постійно звинувачують у тому, що він займає проросійську позицію. І справедливо звинувачують”, — каже політолог, доктор політичних наук Петро Олещук.

Ініціативу не підтримали Україна, США та Євросоюз. Нещодавно керівник Офісу президента України заявив, що Київ готовий прийняти деякі положення китайсько-бразильської ініціативи.

“На початку листопада ми завершимо нашу формулу миру, і Зеленський сказав, що тоді буде готовий прислухатися до інших ініціатив таких країн, як Китай, Бразилія, ПАР та інші, щоб інтегрувати їх у нашу. Тоді наша пропозиція матиме значну підтримку”, — повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю Corriere Della Sera.

Після першого мирного саміту Володимир Зеленський заявляв, що готовий заради загальної консолідації дослухатися до позиції Китаю та Бразилії, якщо вони приєднаються до принципів, які прописані в українській формулі миру. У Києві наголошували, що мета другого Саміту миру — залучити більше країн глобального Півдня. За словами аналітиків, якщо Бразилія та Китай підуть на зближення з Україною, це може допомогти консолідації таких держав.

“Формула миру Володимира Зеленського може бути повноцінно реалізована лише з максимальною кількістю учасників. Навряд чи вдасться її реалізувати, грубо кажучи, продублювавши на другому Саміті миру. Тому, як на мене, наші заяви вже стають конструктивнішими, більш дорослими — з розрахунком, дійсно, на врахування інтересів усіх сторін для досягнення того самого справедливого та довгострокового миру на підставі Статуту Організації Об’єднаних Націй, про який ми так давно й довго говоримо”, — вважає кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Формула миру Володимира Зеленського має 10 пунктів:

  • радіаційна та ядерна безпека;
  • продовольча безпека;
  • енергетична безпека;
  • звільнення всіх полонених та депортованих;
  • виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку;
  • виведення російських військ та припинення бойових дій;
  • повернення справедливості;
  • протидія екоциду;
  • недопущення ескалації;
  • фіксація закінчення війни.

На першому Саміті миру в Швейцарії країни обговорювали виконання перших трьох пунктів.

Читайте також: Другий Саміт миру має поставити справедливу крапку в російській агресії, — Зеленський наприкінці 975-го дня війни

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росію можуть запросити на другий Саміт миру.

Читайте також: Україна зайняла жорстку та правильну принципову позицію, що немає торгівлі суверенітетом та територіями, — політолог

Прямий ефір