Власних боєприпасів РФ не вистачить навіть для оборони, ракетне виробництво існує завдяки контрабанді — розбір Коваленка

Іранський, північнокорейський і російський снаряди. Фото: nv.ua

У Росії практично відсутнє виробництво танків, бронемашини випускаються у незначних кількостях, а ракетне виробництво тримається на контрабанді. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко.

“Якщо говорити про техніку, то вони [росіяни] не автономні від слова “зовсім”. Виробництва танків практично немає. Є тільки відновлення радянської спадщини та виробництво невеликої кількості на місяць танків Т-90. Усі лінії Т-72 практично зайняті саме відновленням. Виробництво бойових броньованих машин — знов-таки у невеликій кількості: кілька батальйонних комплектів на місяць за втрати сотні”, — каже він.

З боєприпасами у Росії краще, але не завдяки власному виробництву, вважає Коваленко.

“Виробництво боєприпасів у них зараз на досить прийнятному рівні з урахуванням постачання з Північної Кореї та Ірану. Якби не було постачання з Північної Кореї та Ірану, то тих боєприпасів, які виробляє Росія, їй просто критично не вистачало б для ведення бойових дій. Вона б не змогла не те, що наступати, але й навіть вести оборонні дії”, — каже він.

За словами гостя ефіру, самостійніша країна-агресор у виробництві ракетного озброєння, але це, на думку Коваленка, було б неможливо без контрабанди компонентів.

“Саме контрабандні поставки повністю тримають їхнє ракетне виробництво у певному тонусі, на певному рівні. За останні пів року їм вдалося наростити виробництво ракет 9М723 від ОТРК “Іскандер”. За цією модифікацією ракет вони змогли вийти із ситуації, коли у них виробництво становило десь приблизно 3-4 ракети на тиждень максимум. Нині у них виробництво виведено на рівень — одна одиниця готової продукції на добу. Це середній показник. І це, звісно, негативна сторона налагодження контрабандних поставок до Росії обхідними шляхами”, — коментує військово-політичний оглядач.

У легких дронах, як зазначив Коваленко, Росія зберігає залежність від поставок з Китаю, в ударних — від Ірану.

“Хоча Китай вніс певні обмеження на постачання продукції подвійного призначення з 1 вересня цього року, поки це не дуже помітно у зоні бойових дій. Цього місяця, наприклад, у російських окупаційних військ було встановлено рекорд за кількістю використань протягом доби FPV-дронів — понад 740 дронів вони використали за добу. Крім того, вони зараз досить активно застосовують “Шахед-136” в тандемі з дронами “Гербера” і “Пародія”. Це дрони-приманки, які вони використовують, супроводжують “Шахед-136”. Проте Росія продовжує залишатися залежною від поставок “Шахедів” від Ірану. Своє власне виробництво, багатотисячне, вони ніяк запустити не можуть. Вони мають це виробництво, вони виробляють досить велику кількість “Шахед-136″, але за низкою показників залишаються залежними від Ірану”, — пояснив гість ефіру.

Читайте також: Знищуємо виробництво мікроелектроніки, вибухових речовин, деталей для КАБів і ракет: удари по об’єктах ВПК Росії оцінив Попович

Нагадаємо, раніше генерал армії України, екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж висловив думку, що КНДР може призупинити постачання до Росії боєприпасів, оскільки для Пхеньяна змінюється ситуація з безпекою.

Читайте також: Заява Путіна про те, що ВПК РФ забезпечує потреби своєї армії — відверта брехня, — військовий експерт

Прямий ефір