РФ проводить спецоперацію проти Грузії, це продовження того, що вони почали військовим шляхом, — Кутелія 

Бідзіна Іванішвілі. Фото: sovanews.tv

Росія проводить проти Грузії спецоперацію, це state capture, тобто привласнення держави. І це не просто локальне явище, це тривалий процес, який проти Грузії почала РФ військовим шляхом, але не досягла своїх цілей. Такою думкою поділився в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 27 жовтня, віцепрезидент НУО “Атлантична рада Грузії”, експосол Грузії в США Бату Кутелія. 

“Привласнення держави — це не тільки слова, це термін state capture, який відображає дуже корупційний процес, коли всі інституції, відомства є під контролем або однієї людини, або групи людей, яка управляється не інституційними, не правовими методами, а якимись неформальними зв’язками. Починаючи з органів правопорядку, судів та інших державних відомств, усі інститути Грузії сьогодні перебувають під особистим контролем олігархів і людей, афілійованих із ними”, — сказав Кутелія. 

Також, вважає експосол, у Грузії утвердився авторитарний режим, який є продовженням російської системи. 

“Треба зазначити, що це не окрема група людей, так звані homegrown authority. Це авторитарний режим, який є продовженням російської системи, російських спецслужб. Нещодавно Христо Грозєв (журналіст-розслідувач, — ред.) опублікував дуже цікаву інформацію, яка, я думаю, абсолютно точно відображає, що вся система управління Грузією, зокрема й виборами, є під дуже тісним контролем російських спецслужб”, — наголосив Кутелія. 

Він також зазначив, що не так давно американська адміністрація дала коментар для “Голосу Америки”, в якому зазначила, що Бідзіна Іванішвілі, і в них є докази, дуже часто діяв за вказівками російських спецслужб. 

“Це state capture, привласнення держави, це не просто локальне явище, це російська спецоперація проти Грузії. Це продовження тієї операції, яку вони почали військовим шляхом, але не досягли своїх цілей. Хоча вони й окупували 20% нашої території, але все ж таки Грузія та її народ був в абсолютній більшості прозахідним. Але потім вони почали іншу операцію, вже привласнення решти 80% території Грузії шляхом state capture. Тому питання зараз стоїть дуже складне, і це не буде легкою боротьбою. Але в нас одна держава, і ми будемо боротися, щоб Грузія не залишилася під контролем Росії”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Ситуація в Грузії — частина великої картинки, коли демократичний світ веде боротьбу проти авторитарного союзу, — Кутелія

Раніше політолог Гела Васадзе сказав, що партія влади “Грузинська мрія” під час виборчої кампанії маніпулювала трьома основними темами, але головною стала тема війни та миру. 

Читайте також: “Іванішвілі обрав шлях Мадуро”: результати виборів у Грузії прокоментував Кутелія

Прямий ефір