Росія наростила дронові атаки: про захист українських міст висловився Храпчинський

Анатолій Храпчинський. Скріншот: uatv.ua

Попри активне використання для боротьби з російськими ударними дронами засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), фізичне знищення безпілотників, якими Росія атакує населені пункти України, сьогодні залишається найефективнішим. Однак в умовах збільшення дронів при таких атаках раніше створених мобільних вогневих груп не вистачає. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт з авіації, заступник директора української компанії з виробництва засобів РЕБ Анатолій Храпчинський.

“Давайте будемо чесними, особового складу недостатньо для того, щоб перехопити таку кількість дронів. Тому що якщо Росія свого часу починала з 20 дронів на місяць для атаки, то зараз ми бачимо близько 1 400”, — коментує він.

Храпчинський додає: хоча більшість цих дронів — імітатори, боротися з ними необхідно, і рішення треба шукати у протидії.

“Зараз ми бачимо хорошу роботу наших зенітних дронів по розвідувальних безпілотниках. Коли, припустимо, перехоплюють завдяки звичайним FPV-дронам повітряні цілі у вигляді розвідувальних безпілотників: “Зала”, “Ланцет”, “Орлан”… І є вже розробки, які дозволять нам перехоплювати ударні дрони “Шахед”. Але знову ж таки, ми повертаємося до того, що тут потрібен буде особовий склад, який керуватиме цими засобами перехоплення. Тому зараз головне завдання — створити засоби, які могли б в автоматичному режимі перехоплювати ці повітряні цілі. Так, є вже деякі напрацювання. Ми бачимо і з боку виробників перспективні висловлювання про те, що буде використано штучний інтелект чи, простіше можна сказати, набір алгоритмів, який виконуватиме перехоплення цілі”, — розповів гість ефіру.

Друга частина завдання — виявлення цих цілей, з огляду на те, що Росія постійно модернізує їх, тобто створення ефективних засобів радіолокації та створення систем, які дозволять наводити безпосередньо на ціль, каже Храпчинський.

“З позитивного: є деякі законодавчі норми, які зараз дозволять міським адміністраціям закуповувати засоби протиповітряної оборони такого типу — ми говоримо про дрони-перехоплювачі. І це, в принципі, я думаю, в оперативному порядку дозволить нам розв’язати проблему з тим, що Росія активно використовує ці дрони. І, звичайно, треба не забувати про можливості наших далекобійних дронів, тому що завдяки роботі далекобійних дронів ми можемо зменшити потенціал Росії виробляти ці типи безпілотників”, — додав він.

Експерт нагадав, що йдеться не лише про виробництво дронів у російській “Алабузі”, але ще про два підприємства в Ленінградській та Московській областях РФ, зазначивши, що вони розташовані на відстані українських можливостей.

Читайте також: Загиблі у Дніпрі, Києві та Київській області — армія РФ атакувала житлові райони (ФОТО)

Нагадаємо, у ніч на 26 жовтня Росія використала для атаки України майже 100 ударних безпілотників та ракет.

Читайте також: Війська РФ пошкодили лікарню Мечникова — на атаку окупантів відреагував президент України

Прямий ефір