Риторика БРІКС для Казахстану неприйнятна — доводи Калієва

Иллюстративное фото: gettyimages.com

Казахстан дотримується політики багатовекторності та прагматичності, виходячи водночас з власних політичних та економічних інтересів. На сьогодні пропозиція приєднатися до БРІКС відповідає їм не повністю. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів казахстанський політолог Талгат Калієв.

Політолог зазначив, що, попри зростання товарообігу з країнами БРІКС, саме об’єднання не має практичного виміру і не відповідає стратегічним політичним інтересам Казахстану.

“Те, що в нас зростає товарообіг із країнами БРІКС, — це в нас загалом зростає товарообіг із Китаєм і Росією. Це не тому, що раптом ми взаємодіємо з БРІКС і це якось нам економічно допомогло. У БРІКС немає на сьогодні будь-якого образу майбутнього, що цікавить усіх, немає будь-якої альтернативної концепції розвитку. І тому в ньому немає сьогодні якогось практичного виміру, але разом з тим занадто багато конфронтаційної риторики, яка для нас, напевно, і неприйнятна”, — сказав Калієв.

На думку політолога, відносини з Китаєм є серйозним балансувальним фактором у такій політиці Казахстану, і відносини між двома країнами розвиваються досить динамічно.

“У нас зараз запроваджено місячний безвізовий режим перебування для казахстанців у Китаї та для китайців у Казахстані. Зараз йде величезне зростання потоку туристів. І одночасно вже неодноразово здійснював свій візит голова КНР Сі Цзіньпін і також демонстрував досить високий рівень взаємовідносин з нашим президентом. Я думаю, що з цього погляду Китай, безумовно, є серйозним фактором, що балансує”, — зазначив Калієв.

Читайте також: Відчайдушні спроби довести, що Росія не країна-ізгой: саміт БРІКС у Казані проаналізували експерти

Як повідомлялося раніше, Казахстан відмовився приєднуватися до БРІКС (міжнародний економічний альянс, який у 2006 році створили Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР), куди країну “наполегливо” запрошували.

Прямий ефір