Фіаско Кремля: чим обернувся саміт БРІКС для Путіна (ВІДЕО)

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Президент України Володимир Зеленський різко відреагував на саміт БРІКС, що відбувся в Казані. За його словами, поки лідери країн говорили про недопущення напруги, повз них могли переміщати північнокорейських військових ближче до фронту в Україні. Водночас у Міністерстві закордонних справ України, коментуючи підсумкову декларацію саміту БРІКС, також зазначили, що спроби Москви нав’язати свою позицію щодо війни проти Києва зазнали фіаско. Детальніше про результати засідання розповідає FREEДOM.

Критика санкцій Заходу, заклики до недопущення збройних конфліктів, а також дотримання норм міжнародного гуманітарного права в конфліктних ситуаціях. Про все це йдеться в підсумковій декларації саміту БРІКС, опублікованій МЗС Росії. У документі зачіпається ситуація на Близькому Сході, де засуджуються військові операції Ізраїлю в секторі Гази та Лівані, проте причини цих дій не згадуються. Окремо згадується й Україна, без засудження присутності російських військ, але й без явної підтримки. У Міністерстві закордонних справ України зазначили, що підсумкова декларація лише засвідчила фіаско РФ у спробах перетягнути учасників БРІКС на свій бік у питаннях війни проти української держави.

“МЗС України звернуло увагу на пункт 36 підсумкової декларації саміту БРІКС у Казані, присвячений Україні, в якому його учасники лише нагадали про власні національні позиції, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії. Вважаємо, що цей текст фактично свідчить, що Росії не вдалося “експортувати” учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України”, — з публікації на сайті Міністерства закордонних справ України.

“Глобально, якщо ми говоримо про текст, про залученість інших держав, яких намагаються рашисти втягнути, окрім Сирії, Ірану, КНДР і Білорусі, у війну проти України, то справді ми не можемо сказати, що дане зібрання перетворилось на тотальну підтримку Росії або на тотальну підтримку їхньої пропаганди й т.д.”, — прокоментував політолог Антон Кучухідзе.

Відреагував на саміт у Казані й президент України Володимир Зеленський. Під час виступу на парламентському саміті Кримської платформи він зауважив, що на засіданні БРІКС лунають заклики щодо недопущення напруження, однак паралельно з цим Москва може залучати військових із КНДР до війни проти України. 

“Зараз, коли деякі лідери держав зібралися на путінському саміті в Казані, і коли фактично повз цей їхній саміт можуть переміщати військових із Північної Кореї ближче до фронту в Україні під акомпанемент слів про нібито “недопущення напруження”, ми все одно знаємо — переможе не злочинець. Не той, хто руйнує. Не той, хто депортує, а той, хто об’єднує народи на основі фундаментальних людських цінностей і Статуту ООН”, — заявив Володимир Зеленський.

Одна з цілей Путіна — згуртувати країни так званого глобального Півдня для допомоги Росії в обході санкцій. Для цього кремлівський диктатор просуває ідею створення альтернативної валюти, яка замінить євро або долар.  За даними російських ЗМІ, під час саміту Путін уже представив її членам БРІКС.

“Це загальний протест глобального Півдня або не Заходу проти чинної фінансової системи, проти Бреттон-Вудських домовленостей на Ямайці про те, що всі розрахунки йдуть через світові резервні валюти. А всі резервні валюти належать не членам БРІКС. Тому вони обговорюють це давно. Навряд чи будуть кардинальні рішення на цьому саміті, але ми бачимо, що і федерально-резервна система, і Європейський центробанк стривожені”, — зазначив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

Нагадаємо, що одним із гостей саміту БРІКС у Казані був генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Українська сторона піддала критиці це рішення, проте аналітики вважають, що Гутерріш міг виступати в ролі медіатора — передати учасникам саміту позицію Києва і Заходу з приводу завершення російської війни проти України.

Читайте також: Саміт БРІКС у Казані за концепцією нагадав “потьомкінські села”, — Чаленко

Прямий ефір