Якщо Південна Корея вирішить передати Україні далекобійне озброєння, США навряд чи будуть перешкоджати, — Рябих 

Прапор Південної Кореї. Фото: gettyimages.com

Південна Корея дотримується принципу відмови від прямих поставок летальної зброї, але, з огляду на співпрацю КНДР і Росії, може переглянути це питання. Сеул обіцяє вжити заходів у відповідь на появу північнокорейських військових на території Російської Федерації. І якщо Південна Корея прийде до рішення про передачу далекобійних озброєнь Україні, США навряд чи будуть цьому перешкоджати. Таку думку озвучив директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“У разі, якщо Південна Корея все-таки прийде до рішення про передачу далекобійних озброєнь Україні, навряд чи США будуть цьому перешкоджати. По-перше, Республіка Корея виробляє ці озброєння самостійно, і тому сама може продавати їх, передавати право використання, згідно з усіма міжнародними законодавствами. Я не думаю, що США будуть їх стримувати якось. США можуть бути зараз обачними з точки зору своєї політики неконфронтації між ядерними державами. І тут їх також можна зрозуміти”, — сказав Рябих.

Він також нагадав, що в умовах передвиборчої кампанії, яка зараз триває в Америці, якісь зайві рухи зараз не потрібні нікому з політичних сил.

“Тому на цьому етапі, зокрема, Вашингтон обмежений у своїх рішеннях. Однак у цьому плані Сеул не обмежений. І потрібно сказати, що йдеться про доволі широкий діапазон тих самих балістичних засобів або умовно-балістичних засобів, такі як великокаліберні реактивні системи залпового вогню. Це від 150 км і до 1 600 км. Так от, якщо військові підрозділи Північної Кореї потраплятимуть у цей радіус, то, звісно ж, Південна Корея з радістю передасть ці озброєння. Найімовірніше, навіть буде краще, якщо вона продасть їх, оскільки в такому разі будуть дотримані всі міжнародні норми у сфері передачі озброєння. А Україна на власний розсуд використовуватиме це озброєння”, — сказав експерт.

Він також акцентував, що Південна Корея не зацікавлена в тому, щоб ті підрозділи, які Північна Корея відправляє в Російську Федерацію, отримали бойовий досвід.

“І Південна Корея не зацікавлена в тому, щоб ці підрозділи повернулися назад у Північну Корею. Тобто їм вигідно, щоб вони не повернулися, чим би був ослаблений потенціал безпосереднього противника Південної Кореї. Тому тут історія, скажімо так, із подвійним інтересом”, — сказав Рябих.

У разі подальших кроків зі зближення режимів Путіна і Кім Чен Ина, є висока ймовірність того, що подібне рішення Південна Корея ухвалить, і Україна може отримати надійного партнера. 

“Ще більші перспективи є у сфері взаємного співробітництва у сфері розроблення та виробництва озброєнь, обміну військовим досвідом, який є в однієї і в іншої сторони. І Південна Корея вже сказала, що готова буде надіслати і своїх фахівців, і розвідників, і тих самих перекладачів для допомоги в допиті полонених, коли такі опиняться в Україні”, — резюмував експерт.

Читайте також: Критично перевертає всю безпекову ситуацію, — Рябих про загрози співпраці КНДР та Росії

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація, за даними розвідки, залучить перших військових КНДР у зону бойових дій уже 27-28 жовтня. Це, вважає глава держави, очевидний ескалаційний крок з боку країни-агресора.

Читайте також: Участь північнокорейських солдатів у війні Росії проти України: якою буде відповідь союзників Києва (ВІДЕО)

Прямий ефір