Допомога для ЗСУ з Латвії: кортеж із понад 20 автомобілів прибув на Донеччину — репортаж (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот відео: uatv.ua

З Латвії — на Донеччину. З європейської країни, яка підтримує Україну вже не перший рік, для військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ) привезли понад два десятки автомобілів. Кортеж зустрічала знімальна група телеканалу FREEДOM.

Ранній ранок. Донецька область. Кінцева зупинка цього кортежу — тут. Усі автомобілі призначені для української оборони.

Технічно підготовлені до фронтових доріг пікапи, позашляховики та мікроавтобуси вже не першу добу в дорозі. Вони сюди їдуть із Латвії. Організацією передачі автопарку для ЗСУ займається мер одного з латвійських міст — Егіл Хелменес.

“Чому ми тут? Тому що ми розуміємо, що це не ваша війна, це і наша війна. І вони ніколи не зупиняться. І якби вони взяли Україну за три дні, вони б були біля наших кордонів, на жаль, але з вашою допомогою — ми виграли час”, — зазначив мер латвійського міста Огре Егіл Хелменес.

За подіями в Україні Егіл стежить з 2014 року. Він багато разів був у Донецькій області. Неодноразово привозив гуманітарну допомогу й інших латвійців. Егіл переконаний: побачити по телевізору жахи війни в Україні — це не те, що побачити все це на власні очі.

“Важливо нашим зрозуміти, що ми не повинні спати й думати, що це нас ніяк не стосується. Це стосується, тому що вони сказали, що хочуть зробити імперію, і їхні цілі з’являються від їхньої пропаганди”, — заявив Хелменес.

Саулведіс Варпіньч працює в юриспруденції. Це його третій приїзд на Донеччину. Каже, ситуація в Україні, нові знайомства та зустрічі з українськими захисниками вже теж стали невіддільною частиною його життя.

“Росія як країна дуже небезпечною стала, її можна зупинити тільки силою, і якщо Європа це не зрозуміє — це буде дуже складна ситуація. І зараз рятує Європу те, що Україна бореться, а Росія нарощує свої сили й ми не знаємо, хто буде наступним”, — зазначив член ради адвокатів Латвії Саулведіс Варпіньч.

Від початку повномасштабного вторгнення Егіл із колегами та друзями пригнали в Україну майже півтори сотні автомобілів. І всі — не з порожніми багажниками.

“Наші друзі ще привозять повністю забиті машини. Тут ось трохи дронів лежить, це всього лише невелика частина. А так з перших днів вони привозять і гуму, і оленяча тушонка була. Так що мікроавтобуси повністю заповнені: і термобілизною, і взуттям”, — розповів офіцер 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького Сергій Шакун.

Попри непросту ситуацію на фронті, латвійці вже планують нову поїздку і вірять, що перемога в цій війні буде за Україною.

“Ми маємо бути з Україною до перемоги, і тоді ми разом зможемо перемогти”, — зазначив Егіл Хелменес.

Читайте також: Путін намагається компенсувати величезні втрати в живій силі за допомогою північнокорейських солдатів — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір