Заморожені активи РФ: за якою схемою Україна отримає 50 млрд доларів та на що вони підуть, розповів економічний експерт

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Європейський Союз передав 1,5 млрд доларів у вигляді відсотків від заморожених активів РФ Україні: гроші підуть на ВПК та першочергові потреби країни. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економічний експерт Ілля Несходовський.

Він нагадав, що Захід не наважувався передати Україні навіть частину заморожених російських активів, і довго тривав пошук моделі, яка б дала можливість використовувати ці гроші.

“Перший крок було здійснено цього літа, коли Бельгія та Євросоюз передали 1,5 мільярда доларів саме відсотків від заморожених російських активів. Відповідно, цей механізм робочий, і після цього країни G7 ухвалили рішення, що вони створюють фонд, який наповнюють західні країни: 20 мільярдів мав наповнити Європейський Союз, 20 мільярдів — Сполучені Штати Америки, 10 мільярдів — інші країни G7. У результаті цього було б акумульовано 50 мільярдів доларів, і вони б одномоментно фактично були передані Україні”, — сказав експерт.

Несходовський наголосив, що для України це дуже хороша новина, бо країна має виконувати свої бюджетні зобов’язання.

“Є певні касові розриви в нашому бюджеті, що негативно впливає на нашу економіку і на бюджет загалом. Відповідно, отримання одномоментної суми — це насамперед гарантія того, що ми зможемо погасити повністю всі наші зобов’язання невійськового характеру. Але ще дуже важливий момент полягає в тому, що за цими грошима немає обмежень щодо напряму їх використання. Тобто президент уже у своєму виступі сказав, що ми можемо використовувати це на протиповітряну оборону, на протиракетну оборону, на купівлю озброєння. Тобто, інакше кажучи, дати можливість збільшити військовий бюджет у контексті того, що ці гроші підуть на наш військово-промисловий комплекс. Відповідно, у наших солдатів, у нашої армії буде більше снарядів, більше озброєння, більше зброї, тому це величезний плюс”, — сказав економічний експерт.

Він пояснив, що сам механізм полягає в наповненні відповідного фонду, куди надійшли гроші, після цього — передача Україні, а погашатися ця заборгованість буде коштом відсотків від заморожених російських активів.

“Тому для нас це дуже вигідне рішення країн G7”, — наголосив Несходовський.

Читайте також: Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту підтримав кредит Україні на 35 млрд євро — деталі

Нагадаємо, 20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про те, що Україна отримає кредит на суму 35 млрд євро. Таким чином з боку ЄС буде реалізовано рішення “Великої сімки” (G7) про надання позики на суму 50 млрд доларів (близько 45 млрд євро). Інші країни G7, що не входять до ЄС, зможуть також зробити свій внесок.

Кошти для України мають стати доступними до кінця 2024 року.

Прямий ефір