На Грузію чекають непрості часи: експерти про ситуацію в країні напередодні виборів

Грузини мітингують проти законопроєкту про "іноагентів" у Тбілісі. Фото: gettyimages.com

Грузія готується до парламентських виборів. Експерти називають цей час історичним для країни, адже цими днями вирішується, яким буде майбутній вектор Грузії — європейським чи проросійський.

Ситуація загострюється, адже очевидно прокремлівською стала риторика влади. Їй протистоїть грузинське суспільство, яке націлене стати частиною Європейського Союзу.

Передвиборчий тиждень у Грузії

У Тбілісі 20 жовтня пройшов багатотисячний марш “Грузія обирає Євросоюз”. Акція присвячена до парламентських виборів, які мають відбутися наступної суботи — 26 жовтня.

Напередодні Європейська Рада оголосила про фактичне призупинення вступу Грузії до ЄС. Там заявили, що готові призупинити безвізовий режим для Грузії — у відповідь на антидемократичні дії місцевої влади.

Грузинська опозиція звинувачує владу в проросійській орієнтації і заявляє про зміну зовнішньополітичного курсу країни.

Закон “Про прозорість іноземного впливу”, внесений до парламенту “Грузинською мрією”, спричинив масові протести 2023-го, а потім і 2024 року. Всупереч обуренню громадян і засудженню міжнародної спільноти, парламент ухвалив закон і навіть подолав вето президента Грузії Саломе Зурабішвілі. Тепер організації, які отримують щонайменше 20% фінансування з-за кордону, отримують статус “організацій, що реалізують інтереси іноземної сили”. А також підлягають більш ретельному фінансовому моніторингу.

Країни ЄС і США після ухвалення закону про “іноагентів” різко критикують владу Грузії. США ввели санкції проти “відповідальних за підрив демократії” в країні.

Підтримати проєвропейську опозицію — за тиждень до виборів президент Грузії Саломе Зурабішвілі закликала громадян на голосуванні зробити вибір на користь однієї з чотирьох опозиційних партій, які підписали “Грузинську хартію”. Це план дій, покликаний привести Грузію до початку переговорів з Євросоюзом.

“У всіх тих людей, які вважають, що єдиний шлях уперед для Грузії — це Європа, є можливість вибрати ту партію, яка ближча до їхніх бажань і смаків. Це означає, що будь-який голос, який буде відданий будь-якій із цих чотирьох партій, приведе нас до Європи”, — заявила президентка Грузії Саломе Зурабішвілі.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що ситуація в Грузії гірша, ніж у Молдові, напередодні ключових виборів в обох країнах. За словами Борреля, Росія не шкодує зусиль для підриву виборчого процесу в Молдові, тоді як у Грузії картина більш похмура. Він додав, що парламентські вибори стануть вирішальним випробуванням для демократії в Грузії та її шляху до Європейського Союзу.

Читайте також: Молдова напередодні виборів: експерти пояснили, чому Росії так важливо втрутитися у внутрішні справи Кишинева

“Грузинська мрія” тим часом змушує телеканали розміщувати свої агітаційні ролики, в яких показують зруйновані Росією українські міста. На думку партії влади, саме таке майбутнє чекає на Грузію, якщо громадяни проголосують за опозицію. За відмову транслювати скандальне відео загрожують штрафами.

На початку російського вторгнення в Україну в Тбілісі засудили напад РФ. Однак, після цього партія влади “Грузинська мрія” стала використовувати факт бойових дій у своїх цілях. Зближення з Москвою та відмову від запровадження санкцій у партії виправдовують нібито “уникненням українського сценарію” в Грузії.

У Міністерстві закордонних справ України засудили такі дії грузинських політиків.

“МЗС вважає неприпустимим використання в політичній рекламі зображень жахливих наслідків безжальної війни Росії проти України, страждань і крові тисяч невинних людей, руйнувань церковних святинь і культурного надбання людства”, — ідеться в повідомленні на сайті МЗС.

Думки експертів

Якою буде Грузія після парламентських виборів? Чи є у країни шанс на європейське майбутнє? Що і кому потрібно зробити, щоб Грузія позбулася російського впливу? На ці та інші питання в ефірі телеканалу FREEДОМ відповіли:

  • Вахтанг Маїсая, політолог, доктор політичних наук;
  • Дмитро Шашкін, член політради “Єдиного національного руху”, міністр оборони Грузії у 2012 році;
  • Олег Лісний, політолог;
  • Дмитро Левусь, політолог.

ВАХТАНГ МАЇСАЯ: Війна РФ проти України позначилася і на Грузії

— У Грузії, на жаль, формується так званий компрадорський, гібридний режим. Поки ще не дійшли до авторитаризму, але гібридний режим це точно. Це фактично ті самі режими, які ми бачимо в латиноамериканських країнах. Це злиття автократичних структур і корумпованих бюрократій під натиском зовнішніх сил.

У Грузії відбувся конституційний переворот, коли фактично владу захопила владна політична партія “Грузинська мрія”. Коли було ухвалено закон про так званих іноземних агентів, було згорнуто демократичні умови в країні.

Весь Центральний виборчий комітет перебуває під тиском керівної партії.

Грузія одного разу вже перебувала під ярмом Російської Федерації, коли наша зовнішня і внутрішня політика були фактично проросійськими. З 1993 по 1999 рік у нас розміщувалися військові бази РФ. Силові структури прямо підпорядковувалися Москві.

У нас була прозахідна політична орієнтація з 1999 по 2022 рік. Але потім почалася жорстока і несправедлива війна РФ проти України. З цього дня можна відраховувати початок реставрації проросійської зовнішньополітичної орієнтації Грузії.

ДМИТРІЙ ШАШКІН: Владі буде складно фальсифікувати результати виборів, але ситуація складна

— Наразі в Грузії при владі перебуває російська проксі сила, яка тягне країну в орбіту Росії. Сьогодні Грузія є ключовою ланкою для Росії в обході санкцій.

Ситуація в країні дійсно дуже похмура. А від майбутніх виборів залежить доля не тільки Грузії як незалежної держави, а й доля майбутнього безпекового устрою Європи та України.

Керівна партія має величезний фінансовий адміністративний ресурс. Але навіть за цього ресурсу фальсифікувати вибори їм буде дуже складно, тому що розрив величезний. Водночас потрібно розуміти, що саме до цього сценарію вони і готуються.

Вони готуються до узурпації влади. Наразі єдине, що зможе їх зупинити — це народ Грузії. Саме висока явка людей на вибори є найкращим механізмом превенції фальсифікації.

Російська проксі сила не хоче, щоб Грузія вступила до Євросоюзу. Ще до 2022 року це приховувалося від народу, а після того, як господарі з Москви гостро поставили питання, маски були скинуті. Сьогодні Грузія є ключовою ланкою Росії в обході санкцій. Найважливіший торговий партнер Грузії на цей час — Гонконг. Основний товар, що постачається звідти в Грузію — мікросхеми, які потім різко “губляться”.

Санкційні товари з Грузії перевозяться в Росію прямо вантажівками. При цьому Грузія як експортує санкційні товари до РФ, так і імпортує з РФ санкційні товари. Просто змінюється сертифікат походження. Тому для Росії Грузія дуже важлива. А російська проксі сила в Грузії робить усе, щоб допомогти своїм господарям у Москві.

26 жовтня народ Грузії прийме своє рішення. Це будуть дійсно незвичайні вибори. Це будуть вибори, які вирішать долю країни.

ОЛЕГ ЛІСНИЙ: Грузія частково “проспала” шанс на євроінтеграцію

— У Грузії — майбутнє, якому не позаздриш. Путін демонструє своїми рішеннями, що він всіляко підтримує чинну владу. І ми бачимо, що вона діє за лекалами Російської Федерації, вона придушує протести, про демократію там не може бути й мови.

У Грузії був шанс. Але громадянське суспільство в країні десь “проспало” цю ситуацію, і тепер буде дуже важко, а на нинішньому етапі, мені здається, практично неможливо повернутися до того, що було раніше в Грузії.

Це дуже гарний приклад, зокрема й для нас, що будь-яка перемога демократії має бути, по-перше, із зубами, а по-друге, потрібно бути постійно напоготові.

ДМИТРІЙ ЛЕВУСЬ: Грузинському народу можна побажати тільки стійкості

— Партія “Грузинська мрія” вже відверто бере курс на угодовство з Росією. Ми вже бачили їхню аморальну рекламну кампанію. Бо зображати руїни українських міст, а поруч — успішні, і пояснювати, що це через те, що Україна сама винна — безчесно. Тим паче, що РФ досі окупує грузинські території.

Відновлення питання про імпічмент Зурабішвілі — це теж складова частина російського наступу, який виразився і в тому, що було ухвалено проросійський закон про іноземних агентів.

“Грузинську мрію” не лякає попередження про те, що за такої політики вона не стане членом Європейського Союзу. Тому можна побажати тільки стійкості грузинському народу у відстоюванні свого європейського шляху.

Читайте також: “Грузинська мрія” готується до фальсифікації результатів волевиявлення на парламентських виборах — думка

Прямий ефір