Перечекати Орбана: країни ЄС мають намір відновити дискусії про санкції щодо Росії (ВІДЕО)

Прапор Євросоюзу. Фото: gettyimages.com

Країни ЄС мають намір відновити дискусії про санкції щодо Росії після закінчення головування Угорщини — з 1 січня 2025 року, пише Politico. Йдеться про російські енергоносії та обхід обмежень Москвою. За словами європейських дипломатів, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан використав головування своєї країни в ЄС, щоб фактично зупинити переговори щодо санкцій стосовно Росії, інформує FREEДОМ.

Як зазначила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Угорщина ставила під загрозу й європейську безпеку. Зокрема, вона критикувала Будапешт за небажання приєднатися до партнерів по ЄС у наданні підтримки Києву та за одноосібне рішення Будапешта зміцнювати зв’язки з Москвою і Пекіном.

“Світ став свідком звірств російської війни. І все ж є ще ті, хто покладає провину за цю війну не на агресора, а на жертву. Не на Путіна… Є ще ті, хто покладає провину за цю війну не на жагу до влади Путіна, а на жагу до свободи України. Тому я хочу запитати їх, чи стали б вони коли-небудь звинувачувати угорців у радянському вторгненні 1956 року?”, — сказала президентка Європейської комісії.

Уже з 1 січня 2025 року Польща прийме від Угорщини головування в ЄС. Держави-члени розраховують, що Польща пожвавить дискусії з питань, які заблокувала Угорщина, пише Politico.

Зокрема йдеться про запровадження 15-го пакету обмежень щодо Росії. Так, Варшава під час свого головування в ЄС має намір посилити контроль над поставками російського палива, яке залишається важливим джерелом доходів Кремля. ЄС уже ввів обмеження на російську нафту та значно скоротив закупівлі трубопровідного російського газу. Але є чимало лазівок, якими користується Москва.

Євросоюзу вкрай необхідно переглянути свою стратегію санкцій, пише Politico, посилаючись на європейських дипломатів.

“Ініціатива має значну підтримку. 10 країн, включно з Францією, Чехією, Швецією, Фінляндією та трьома країнами Балтії, опублікували спільне попередження про те, що в ЄС нещодавно спостерігалося збільшення імпорту російського СПГ. Але ці постачальники природного газу поки що не ідентифіковані належним чином. Польща має намір закликати до більш суворої перевірки походження газу, що надходить у блок”, — пише Politico.

Як зазначив президент Польщі Анджей Дуда, серед пріоритетів Варшави буде і європейська інтеграція України. За словами Дуди, Варшава вже ознайомила лідерів країн Євросоюзу з планом свого головування в першій половині 2025 року.

“Питання безпеки, нашої спільної підтримки України й того, як діяти, щоб Україна могла бути прийнята до Європейського Союзу якомога швидше, порушувалися неодноразово. Я представив польські пріоритети в майбутньому головуванні Польщі в Раді Європейського Союзу”, — сказав президент Польщі.

14 грудня 2023 року лідери країн ЄС ухвалили політичне рішення про старт переговорів із Києвом щодо євроінтеграції.

За даними журналістів Finаncial Times, після вступу до блоку Україна може розраховувати на понад 180 млрд євро від ЄС протягом семи років. А її інтеграція може відбутися не раніше 2030 року. Раніше президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна може стати членом Європейського Союзу швидше, ніж очікується.

Читайте також: Намагається всидіти на всіх стільцях: суперечливу політику Віктора Орбана проаналізували експерти

Нагадаємо, президент Аналітичного центру “Політика” Олег Лісний вважає, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан намагається зруйнувати єдність Євросоюзу. Він продовжує отримувати дивіденди за свою девіантну поведінку. Але ЄС поки що не шукає методів протидії йому, а шукає шляхи обходу його політики.

Прямий ефір