РФ дуже грубо атакувала і Маю Санду, і саму ідею референдуму, — Нантой

Оазу Нантой. Фото: point.md

Уже зрозуміло, що на Молдову чекає другий тур президентських виборів. До цього дуже важливо провести аналіз російського втручання, щоб убезпечити себе у подальших політичних процесах. Про це сьогодні, 21 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив депутат парламенту Республіки Молдова Оазу Нантой.

Він нагадав, що напередодні чинна президентка Молдови та лідер першого туру президентських виборів Мая Санду заявила, що мала місце спроба підкупу близько 300 тис. молдавських виборців.

“І ми бачили, як Росія протягом останніх місяців дуже грубо, підло атакувала і Маю Санду, і саму ідею референдуму, і європейську перспективу. І тому нам потрібно буде провести аналіз того, що сталося, для того, щоб убезпечити себе на перспективу подальших політичних процесів… Російська пропаганда через свою агентуру вперто проводила політику істеризації та розколу суспільства. І тому зараз я говорю, що нам потрібно заспокоїтися, перейти до раціональних аргументів і мобілізуватися перед другим туром”, — вважає Нантой.

Водночас депутат зазначає, що Молдова як держава зміцніла і може давати відсіч спробам провокацій.

“Ми стали більш ефективно боротися і з незаконним фінансуванням, і з цією підривною діяльністю”, — зазначив він.

Гість ефіру також прокоментував явку на вибори та референдум, яку деякі спостерігачі визнали не дуже високою, а деякі ЗМІ назвали показником того, що молдавани не зацікавлені ані в конституційній реформі, ані загалом у президентських виборах. Явка становила близько 51%.

“Ми маємо електронний реєстр виборців. У цьому електронному реєстрі фігурують усі живі виборці: і ті, що є на лівому березі Дністра, які без прописки, і ті, що за межами Республіки Молдова. І, відповідно, коли реальні люди приходять на дільниці, цифри політичної активності не вражають. Але водночас, якщо ми дивимося на абсолютні цифри учасників виборів та референдуму, ми бачимо, що активність виборців зросла”, — пояснив Оазу Нантой.

Читайте також: Молдова відповіла на одне з головних запитань про майбутнє країни — включення з Кишинева (ВІДЕО)

Нагадаємо, на президентських виборах у Молдові було зареєстровано рекордну для країни кількість кандидатів — 11. Згідно з соцопитуваннями, серед лідерів:

  • чинна президентка Мая Санду, яка підтримує євроінтеграцію Молдови;
  • голова Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло, який виступає, як він заявив, за “збалансований зовнішньополітичний курс країни” і відновлення відносин із Росією;
  • глава політсили “Наша партія” Ренато Усатий, який менш радикальний у своїх виступах.

Читайте також: Санду лідирує на виборах у Молдові, на референдумі голоси розділилися навпіл — попередні результати

Прямий ефір