Щоб остаточно позбутися “русского мира”: у Молдові завершилося голосування за президента і майбутнє країни в ЄС — деталі з Кишинева (ВІДЕО)

Виборча дільниця в Кишиневі. Скриншот: uatv.ua

У Молдові вже закрилися виборчі дільниці. Сьогодні, 20 жовтня, громадяни країни обирали наступного президента і голосували на референдумі про вступ Молдови до Євросоюзу. Як минув день голосування, з Кишинева розповіла кореспондентка телеканалу FREEДОМ Лариса Петрук.

Голосування на виборчих дільницях тривало з 7:00 до 21:00. У Молдові сьогодні працювали 1 957 дільниць, а також 1 234 у 37 інших країнах.

За попередніми результатами, явка виборців становила 51,5%. Це традиційний середній показник узагалі щодо виборів у Молдові. Згідно з молдавським законодавством, вибори визнають такими, що відбулися, за явки від 33%.

За даними Центральної виборчої комісії, найактивнішими були виборці від 36 до 45 років і від 56 до 65 років — приблизно по 20% на кожну групу від загальної кількості виборців.

Знімальна група FREEДОМ побувала на кількох виборчих дільницях Кишинева, люди охоче ділилися своїми мотивами взяти участь у голосуванні за президента та на референдумі:

  • Крістофер: Ми повинні підтримати європейський шлях нашої країни. Це важливо для всіх громадян Молдови — проголосувати і показати свій політичний вибір, тому що наше суспільство трохи розділене в цьому плані. Особисто я — прихильник проєвропейського шляху.
  • Адріан: Я скажу прямо — щоб позбутися цього “русского мира”. Я — за Європу.
  • Тамара: Ми голосуємо за наше майбутнє, за майбутнє наших дітей і правнуків. За мир, за стабільність, за щастя і радість.

Судячи з попередніх звітів молдовської поліції, Кремль не полишав спроби підкуповувати виборців для голосування за “правильного” кандидата і зривати референдум за європейське майбутнє країни. Зафіксовано випадки політичної агітації на виборчих дільницях, деякі голосувальники були спіймані на тому, що фотографували свої бюлетені. У Придністров’ї (з 1990 року тут під контролем Росії діє невизнана “Придністровська молдавська республіка”) були зафіксовані спроби підкупу виборців.

Як відомо, на втручання у виборчий процес і зрив референдуму Москва витратила майже 100 млн євро. Через мережу проросійського молдовського політика-втікача Ілана Шора, яка налічувала 130 тис. агентів, тривала агітація за проросійських кандидатів у президенти, проводилися відповідні мітинги, здійснювалося скуповування голосів. Учасникам мережі було видано картки одного з російських банків, кошти надходили в рублях, але перевести в готівку їх можна було тільки на території Придністров’я.

Чи допоможуть такі дії Москві — буде зрозуміло після підрахунку голосів.

“Ми переоцінюємо інтелектуальні здібності кремлівських технологів. Зрозуміло, що ставки були дуже великі. Брудних грошей було вкинуто в кампанію дуже багато. Наступного року в Молдові відбудуться парламентські вибори. І провал виборів і референдуму широко відкрив би ворота для того, щоб проросійські сили отримали більшість”, — зазначив політичний оглядач Віктор Чобану.

Раніше молдовські правоохоронці заявляли, що Москва вивозила кілька сотень громадян Молдови до Росії для навчання провокацій під час мітингів. Але, на думку експертів, силовий сценарій зміни влади в країні сьогодні навряд чи можливий.

“Як ми бачимо на прикладі України, у Кремля немає жодних гальм, і вони дійсно можуть діяти будь-якими методами. Але я б усе-таки не панікував так сильно. Тому що в Молдові структура Шора побудована на грошах, а люди, які за гроші ходять на мітинги й навіть голосувати, щоб заробити якусь копійку, вони навряд чи підуть громити адмінбудівлі або братимуть участь у радикальних протестах, тим більше насильницьких”, — вважає політичний оглядач Євген Чебан.

Виборчі дільниці закрилися. Тепер головна інтрига: як проголосували громадяни Молдови — чи збереже Кишинів свій шлях до ЄС і чи буде другий тур президентських виборів. Згідно із законодавством, вибори відбудуться в один тур, якщо один із кандидатів набере 50% голосів плюс один голос.

Читайте також: Одночасне проведення виборів президента і референдуму про членство в ЄС — вдалий хід: процес голосування в Молдові оцінив Загородній

Нагадаємо, на президентських виборах у Молдові було зареєстровано рекордну для країни кількість кандидатів — 11. Згідно з соцопитуваннями, серед лідерів:

  • чинна президентка Мая Санду, яка підтримує євроінтеграцію Молдови;
  • голова Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло, який виступає, як він заявив, за “збалансований зовнішньополітичний курс країни” і відновлення відносин із Росією;
  • глава політсили “Наша партія” Ренато Усатий, який менш радикальний у своїх виступах.

Читайте також: “Обіцяли заплатити 3000 лей, дали лише 1300”: Кремль намагається вплинути на вибори в Молдові навіть за день до голосування (ВІДЕО)

Прямий ефір