Питання запрошення України до НАТО — найбільш спірне: західні лідери обговорили план перемоги України (ВІДЕО)

Джо Байден, Емануель Макрон, Олаф Шольц, Кір Стармер. Фото: bundesregierung.de

Франція підтримує план перемоги України та виступає за запрошення Києва до НАТО, заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час візиту до Києва. 18 жовтня в Берліні лідери США, Німеччини, Франції та Великої Британії обговорили план перемоги України та підтримку Києва. Союзники поки що розходяться в думках щодо ідеї вступу України до НАТО, пише Le Monde з посиланням на джерела, повідомляє FREEДOM.

Захід повинен продовжувати підтримувати Україну, заявив президент США Джо Байден за підсумками зустрічі з лідерами Німеччини, Франції та Великої Британії.

“США і Німеччина — два найбільших прихильники України в її боротьбі за виживання як вільної та незалежної нації. Зараз, коли на Україну чекає непроста зима, ми повинні зберігати нашу рішучість і нашу підтримку. Я вдячний Німеччині за співпрацю в притягненні Ірану до відповідальності за дестабілізуючу політику, включно з постачанням ракет і безпілотників Росії”, — заявив президент США.

Як повідомили в німецькому уряді, план перемоги України став однією з головних тем чотиристоронніх переговорів. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, як і раніше, виступає проти постачань далекобійної зброї Україні й не підтримує ідею про негайне запрошення України в НАТО. Свою позицію він аргументував так:

“Наша позиція зрозуміла: ми підтримуємо Україну настільки сильно, наскільки це можливо. Водночас ми стежимо за тим, щоб НАТО не перетворився на учасника війни, щоб ця війна не призвела до ще більшої катастрофи”.

У Білому домі заявили: у США обговорюють план перемоги України. Ініціативу Вашингтон підтримує.

“Ми все ще вивчаємо його деталі. Тому я не збираюся вдаватися в подробиці щодо кожного пункту. Але, як ми вже ясно дали зрозуміти, ми підтримуємо план президента Зеленського щодо досягнення справедливого миру. Дуже важливо, щоб яким би не був цей мир, він був прийнятний для нього і для українського народу. І ми, звісно, не вестимемо жодних дискусій про Україну без України, і звісно, не вестимемо жодних дискусій з іноземними лідерами, які не відповідають тому, що, на нашу думку, є планами президента Зеленського щодо досягнення справедливого миру”, — заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Як пише Bloomberg, посилаючись на чиновників НАТО, деякі країни Альянсу підтримують якнайшвидше запрошення України до блоку. За це, наприклад, виступає Франція.

“Запрошення — це перший етап, політичний сигнал, ми могли б зробити це вже зараз. Ми намагаємося переконати наших партнерів, хоча членство — довгий і складний процес”, — цитує Le Parisien міністра-делегата у справах Європи при МЗС Франції Бенджамена Аддада.

Президент України представив план перемоги в Брюсселі 17 жовтня на саміті ЄС і на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО.  Він складається з п’яти публічних пунктів і трьох засекречених додатків. Першим і ключовим пунктом документа є запрошення України до Альянсу.

“Ми багато говорили про майбутнє України, і саме в НАТО. Для мене дуже важлива німецька позиція. Вона важлива, тому що, я вважаю, на сьогодні скепсис залишився у німців. І ми ближче до НАТО зі Сполученими Штатами, ніж колись були. Я вважаю, що ми ближче, набагато ближче. Потім із Німеччиною є питання далекобійної зброї. Це в них найболючіше питання”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

Найперспективнішим пунктом плану перемоги у словацькому Центрі з питань оборони Globsec назвали зняття обмежень на удари західною далекобійною зброєю по території Росії. Аналітики вважають, що союзники погодяться на поступове послаблення цих обмежень.

Читайте також: План перемоги і другий Саміт миру: президент України провів зустріч із міністром закордонних справ Франції

Прямий ефір