Кругляківський — один із пріоритетних напрямків для армії РФ у Харківській області, — Маломуж

Район села Кругляківка Харківської області. Скріншот: deepstatemap.live

На Харківщині російські окупаційні війська перенесли основні зусилля з районів Вовчанська та Липців на Куп’янський напрямок. Пріоритет віддають населеному пункту Кругляківка, оскільки просування у цьому районі дозволить їм контролювати логістику. Про це сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

“Ворог намагається зосередити основні зусилля на п’яти “проривних” точках там, де можливо концентрувати основні сили та засоби: ударні безпілотники, удари КАБами, артилерією, системне просування бронетехніки та, звичайно, живу силу. Тому Кругляківський напрямок — це один із пріоритетних зараз для просування у Харківській області”, — констатував він.

Гість ефіру нагадав, що раніше ворог уже намагався активно діяти на Куп’янському напрямку. Свого часу його угруповання там сягало 110 тис. військових. Росіяни знають приблизне розміщення українських позицій, а також розраховують на те, що українське угруповання тут ослаблене перекиданням військ на інші напрямки. Задум ворога, на думку гостя ефіру, відсікти українські логістичні можливості та організувати клин для руху у напрямку Харкова.

“Ситуація контрольована, але дуже складна, тому що додаткові резерви вони [росіяни] підтягнули: ще дві бригади, полк, підкинули бронетанкову техніку, ще перекинули підрозділ дронів, який зараз дуже активно відпрацьовує по наших позиціях”, — коментує Маломуж.

Водночас, він вважає, що значно просунутися окупантам на цьому напрямку не вдасться.

“Ми бачимо, звичайно, пересування військ, створили дуже потужний укріпрайон, маневруємо там, де необхідно, і ворог не може пройти тими стратегічними точками, про які ми говоримо, тим більше — захопити логістичні центри та рубежі на річці Оскіл. Частково вони в одному місці там просунулися, але ми відбиваємо, тримаємо позиції та зайняли панівні висоти. Тож у цій ситуації ворогові просунутися найближчим часом практично неможливо. Щобільше, ми нарощуємо свої ресурси та завдаємо потужних ударів”, — зазначає гість ефіру.

Тактика у росіян на Куп’янському напрямку, за його словами, така сама, як і скрізь: спроби “просочуватися” малими та середніми групами, щоб захопити нові рубежі. Ворог зазнає великих втрат.

“Ми вже цю тактику їх освоїли та завдаємо ударів і дронами по цих групах — і артилерією, і мінометними системами… Тому я думаю, що там не буде великого просування. Деякі маневри проводимо для того, щоб зміцнити свої позиції чи завдати ударів із флангів”, — додав Микола Маломуж.

Говорячи про північ Харківщини, генерал зазначив, що там точаться бої локального характеру.

Читайте також: Близько 10 тис. мирних жителів необхідно евакуювати з Куп’янського напрямку — рятувальна місія (ВІДЕО)

Раніше засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко зазначив в ефірі телеканалу FREEДOM, що російські окупаційні війська досягли успіху в районі населеного пункту Піщане на Куп’янському напрямку в Харківській області, де вийшли в район переправ через річку Оскіл.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, минулої доби на Куп’янському напрямку сталося 16 ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії поблизу Кучерівки, Колесниківки, Кругляківки та Лозової.

Читайте також: Окупанти намагаються просунутися на Куп’янському напрямку: ситуацію оцінив військовий оглядач

Прямий ефір