Союзникам Києва щодо РФ важливо уникнути помилок, які були під час Другої світової війни, — Лісний

Олег Лісний. Скріншот: uatv.ua

План перемоги України складається з п’яти пунктів і трьох секретних доповнень, доступних тільки союзникам Києва. Запрошення України до НАТО — перший пункт цього стратегічного документа. Водночас деякі союзники України поки що не готові прийняти Україну в Альянс, пояснюючи це тим, що не хочуть ескалації з Росією. Але насправді щодо РФ не можна робити ті самі помилки, які були свого часу стосовно Гітлера. Таку думку сьогодні, 19 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив президент Аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

“Потрібно нагадати, які країни не давали Україні можливість почати свій шлях до НАТО так, як ми цього хотіли. Це — Сполучені Штати та Німеччина. Чому вони так роблять? Пояснень багато, зокрема, з їхнього погляду, що це політика деескалації. Насправді ж ця політика умиротворення агресора вже давно себе вичерпала. За логікою США — не будемо брати Україну в НАТО, щоб не дражнити ведмедя. А з боку диктаторських режимів це розглядається зовсім по-іншому — це слабкість. Тому, я вважаю, таке сприйняття з боку США — помилкове”, — констатував Лісний.

Він також зазначив: деякі союзники України намагаються не помічати небезпеку від Росії, інші все це бачать, але бояться щось робити.

Дехто з наших партнерів думає, що у Росії щось станеться само собою, і тоді Україну не потрібно буде приймати в НАТО, а Росія сама по собі перестане бути загрозою. Але це інфантильний підхід. Інші партнери не тільки не бачать загрози від РФ, але ще й бояться її. На мою думку, Росія як імперія повинна повторити долю Радянського Союзу — впасти. Поки цього не станеться, це буде колосальна загроза не тільки для України. Президент і говорить про те, що це глобальна загроза. І тому ми у своєму плані перемоги, у формулі миру апелюємо до міжнародного права та до наших партнерів. Тому що проґавили таку терористичну організацію, яка поки що називається Російською Федерацією. Зрозуміло, що Захід поки не бачить загроз для себе з боку РФ. Думка зміниться, коли російські танки підуть по їхній території. На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на деяких танках було написано: “На Берлін”, тобто РФ не проти повторити. Однак союзникам не можна повторювати помилок, які були свого часу щодо Гітлера”, — резюмував Олег Лісний.

Читайте також: Франція підтримує план перемоги та продовжить допомагати Україні: головні заяви глави МЗС Франції в Києві

Прямий ефір