Близько 10 тис. мирних жителів необхідно евакуювати з Куп’янського напрямку — рятувальна місія (ВІДЕО)

Евакуація з Куп'янського напрямку. Фото: facebook.com/rcc.kharkiv

На Харківщині триває обов’язкова евакуація мирних жителів. Через погіршення ситуація на лінії фронту влада не може забезпечити подачу тепла, електрики, газу на лівий берег річки Оскіл, тому закликає мешканців Куп’янська та прифронтових громад переїхати в безпечніші місця, повідомляє FREEДOM.

Обов’язкова евакуація через постійні російські обстріли з 15 жовтня оголошена в Куп’янську і трьох прифронтових громадах: Кіндрашівській, Курилівській і Петропавлівській. Насамперед вивозять тих, хто живе на лівому, ближчому до російських військ, березі Оскола, де частково розташований і Куп’янськ.

“Хочемо наголосити, що роботу критичної інфраструктури у зв’язку з критичними ушкодженнями комунікацій, а саме газопостачання, водопостачання, електропостачання неможливо відновити у вашому населеному пункті”, — оголошують у населених пунктах в гучномовці, закликаючи до евакуації.

Куп’янський напрямок зараз — один із найгарячіших на фронті, бої йдуть за кожен кілометр землі. Щоб врятувати місцевих жителів, волонтерські екіпажі відправляються за адресами. Напередодні вивезли 245 осіб, із них — 29 дітей.

Віталій виїхав із дружиною та таксою на прізвисько Жанна з лівобережної частини Куп’янська під звуки російського обстрілу. Чоловікові 60 років. Зізнається: терпів до останнього, але коли уламки від снарядів розлетілися над головою, погодився на евакуацію.

“Я залишив і тварин усіх — господарство велике. І друга залишив Зевса — собаці 12 років. Я розплачусь… Все залишив: і козу, і курей. Город ще не прибраний, картоплі — море… Пів тонни лежить, пропаде все. Уся вулиця майже виїхала. Я не знаю, що далі буде”, — каже мешканець Куп’янська Віталій Бережний.

Раїса разом із дочкою Людмилою також евакуювалася з лівобережного Куп’янська. Їм нема де жити у Харкові — тимчасово поселять у гуртожитку. Обидві жінки — пенсіонерки, у Людмили — інвалідність. Взяли із собою лише необхідне, переживають, що вдома пропаде вся консервація. Виїжджають із надією на швидке повернення.

“З собою ми консервацію не взяли, важко. Сказали, що три сумки, і ми по три сумки взяли. А продуктів там у льоху вистачить на весь гуртожиток”, — каже мешканка Куп’янська Раїса Чебанна.

“Дочка, може, приїде, і сестра, може, приїде. Колись, можливо, зустрінемося”, — сподівається мешканка Куп’янська Людмила Острижна.

Усіх евакуйованих приймають волонтери громадської організації “Координаційний гуманітарний центр” у Харкові. Для команди це вже четверта евакуація з початку повномасштабного вторгнення. У травні цього року були Вовчанська та Липецька місії. Тепер вивозять людей із Куп’янської громади. Не всі хотіли евакуюватися одразу, але починаючи з 16 жовтня кількість заявок зросла в чотири рази.

“Зараз виїжджають люди похилого віку, самотні люди, яким потрібен догляд, потрібне розміщення. Усі команди залучені, ми маємо евакуаційний екіпаж, який займається евакуацією. Ми тут займаємось реєстрацією, також є інші міжнародні організації та локальні фонди, які допомагають”, — коментує співробітниця Харківського гуманітарного координаційного центру Ірина Саніна.

У центрі всі отримують повноцінний комплекс допомоги та необхідних послуг: від гарячих обідів, теплих речей та грошової підтримки до медикаментів та медичної допомоги.

“Це — гострі стани, підвищений цукор, підвищений артеріальний тиск. Ми маємо ліки, і ми можемо допомогти цього часу, цієї хвилини”, — каже представниця гуманітарної організації Юлія.

Тим, хто евакуювався, у Харкові допомагають понад 20 благодійних організацій та фондів. Співробітники Червоного хреста, які вивозять людей із Куп’янської громади, просять тих, хто ще не виїхав, зв’язатися будь-яким зручним способом із командами волонтерів, оскільки росіяни атакують, і можливості евакуюватись пізніше може не бути.

“Глушківка, Колесниківка, Кругляківка — на жаль, ми вже не можемо туди заїхати, але досі люди є, заявки є звідти. Їх вивозять представники Нацполіції. Вони вивозять їх у Ківшарівку, там ми їх уже забираємо. Там дуже небезпечно, я просто бачу це все на власні очі: ми не знаємо, звідки там прилетить, чи це будуть міни або стрілецька зброя. КАБи летять постійно”, — каже представник загону швидкого реагування Харківського відділення Червоного хреста України Сергій Синяговський.

До 40 співробітників Нацполіції щодня залучені до евакуації на Куп’янському напрямку. Її зараз потребують близько 10 тис. осіб. З них 4 тис. — мешканці лівобережної частини Куп’янська. Правоохоронці також закликають людей якнайшвидше виїжджати.

“Залишатися жити, особливо у прифронтових районах — це гра зі смертю. Не можна своє життя віддавати на поталу росіянам, які стріляють із того, що у них є”, — констатує речниця Головного управління Національної поліції України в Харківській області Олена Баранник.

За даними Харківської обласної військової адміністрації, за останні три доби з гарячих точок Куп’янської громади виїхали близько тисячі людей.

Читайте також: Росія вдруге знищує Слатине — репортаж із Харківської області (ВІДЕО)

Прямий ефір