Теза про можливість членства України в НАТО в обмін на відмову від території не відповідає дійсності, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Теза про те, що членство України в НАТО можливе в обмін на відмову від території, не відповідає дійсності й не обговорюється. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

“Не йдеться про те, що ми вступаємо або будемо вступати в НАТО в обмін на території, відмовившись від окупованих територій. Ні. Для України це питання принципу, й ми не збираємося від цього відмовлятися”, — сказав політолог.

Він зазначив, що частина західних політиків, зокрема два колишніх генсеки НАТО — Андерс Фог Расмуссен та Єнс Столтенберг — підтримують ідею про те, що Україна може стати членом НАТО, але п’ята стаття НАТО діятиме на ті території України, які контролюються київською владою.

“Це для того, щоб не воювати з Росією. Але це не означає, що ми відмовляємося від цих територій. Ми не контролюємо Крим, але ми від Криму не відмовилися та від Донбасу теж. Тому в цьому випадку ця теза про те, що можливе членство в НАТО в обмін на відмову від території, вона не відповідає дійсності. Це не те, що обговорюється, та не те, що пропонується низкою західних політиків”, — сказав Фесенко. 

Читайте також: Членство України в НАТО обговорять на засіданні “Рамштайн”: чи вдасться країні вступити в Альянс частинами — думки

Раніше колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв’ю Financial Times, що існують способи розв’язати проблему застосування п’ятої статті Північноатлантичного договору про колективну безпеку в разі України, якщо вона стане членом Альянсу з окупованими територіями. Як приклад, Столтенберг згадав Західну Німеччину, яка розглядала Східну Німеччину як частину великої Німеччини. При цьому Альянс захищав тільки Західну Німеччину.

Прямий ефір