Запрошення України до НАТО є важливим положенням плану перемоги: позиції союзників прокоментував естонський політолог

Прапори НАТО та України. Фото: president.gov.ua

Перспективи членства України в НАТО є важливим пунктом плану перемоги. Але Україна має дві категорії союзників: рішучих і не надто рішучих. Перші, серед яких країни Балтії, Данія, Нідерланди, безперечно, підтримують Україну на цьому шляху. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав естонський політолог Пеетер Тайм.

“У мене посилюється враження, що в України вже якийсь довгий час існують союзники, знаєте, як у літаку є туристичний клас та бізнес-клас… На жаль, серед ваших союзників існує і туристичний клас, які постійно мямлять, і, наприклад, я, багато моїх колег, друзів, навіть членів сім’ї, коли ми слухаємо цих союзників так званого туристичного класу, ми весь час тримаємося за голову… Абсолютно незрозуміла позиція. А з іншого боку, є група союзників, які є бізнес-класом, вони говорять дуже чітко. Вони [розділяють позицію], як і сказав президент Литви: вже першого дня треба було приймати Україну відразу ж у НАТО, щоб був захист, щоб було все зрозуміло і не було цих жахів, які вже тривають понад 900 днів”, — прокоментував гість ефіру.

Водночас він упевнений: союзники зараз не готові до рішучих дій, оскільки очікують на результати президентських виборів у США.

“На превеликий жаль, зараз усе впирається все-таки у вибори у США. Занадто багато говориться про те — і деякі прямо про це говорять, деякі натяками — зачекаємо до 5 листопада, і тоді ми щось говоритимемо, щось робитимемо. На мою думку, все-таки дуже багато не робиться. І питання не розв’язуються, і рішення не ухвалюються — все через це число. Дуже вагомі результати цих виборів. Дуже багато залежить від того, хто буде наступним президентом США”, — пояснив Пеетер Тайм.

Він додав: в основному ухвалення кардинальних рішень упирається саме в це, а не, наприклад, у громадську думку в тих чи інших країнах.

Читайте також: Європейські союзники активно включилися в обговорення плану перемоги України — деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Читайте також: У плані перемоги Україна пропонує Заходу чіткі терміни, цифри та ролі: експерти розкрили суть документа

Прямий ефір