Сили неядерного стримування для України: що може ховатися за секретними пунктами плану перемоги, розповів Мусієнко

Пуск далекобійної ракети ATACMS. Фото: army.mil

Сили неядерного стримування, про які йдеться в плані перемоги України, — це ракети середньої дальності від 500 кілометрів. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Він нагадав, що частина пунктів плану перемоги України є засекреченою.

Мусієнко наголосив, що для України важливо зафіксувати, що вона прагне до НАТО, очікує на запрошення від Альянсу та порушує питання про гарантії безпеки.

“Навіть коли ми будемо в НАТО, ми повинні говорити про те, що для нас важливим елементом залишаються дійсно дієві гарантії безпеки. Крім статті 5, ми говоримо про те, що є набір певних рішень та озброєнь, які необхідні. Що мається на увазі? Мається на увазі, що на першому етапі — це збільшення кількості ракет та озброєнь, якими можна завдавати ударів по окупованих територіях, а також завдавати ударів по території Росії, як сказав президент України, виступаючи в парламенті. Засоби, необхідні для того, щоб підтримати Україну зараз на полі бою, але також є й ті рішення, й засоби, які ми плануємо отримати”, — сказав експерт.

За його словами, під силами неядерного стримування розуміються ракети середньої дальності — це стандарт від 500 кілометрів та далі.

“Відповідно, таким чином, я думаю, що Україна просить у партнерів ракети. Йдеться вже не тільки про ATACMS, Storm Shadow та SCALP EG, про них теж, але з іншою дальністю. Тобто ми говоримо про те, що якщо це Storm Shadow, то 450 кілометрів, не 270. Якщо ми говоримо про додаткові ракети, яких у нас ще немає, але вони замовлені вже в оборонно-промислового комплексу США, то йдеться про ракети JASSM, які призначені для літаків F-16. У версії вони є й до 900 кілометрів. Тобто, коли ми говоримо про неядерне стримування — це перелік ракет від 500 кілометрів, які я озвучив, і які хоче отримати Україна, і які необхідні. І друге. Це балістичні ракети ATACMS, але й допомога в розробці українських балістичних ракет дальністю на 500 кілометрів”, — сказав Мусієнко.

Він наголосив, що Україні потрібен ракетний щит, до якого зараховують системи протиракетної оборони та протиповітряної оборони, як-от THAAD, які за рішенням уряду США було передано Ізраїлю для захисту від атак з Ірану.

“Це те, що стосується озброєнь, це дійсно крок вперед для того, щоб Росія розуміла, що ці сили є. Крім цього, сили неядерного стримування можуть мати на увазі під собою і те, про що говорив президент також, це про спільні зусилля та спільні дії з проведення взаємних операції з нашими партнерами. Тобто важливо підкреслити, що Україна цим планом говорить не тільки, що ми очікуємо, що ви нам допоможете та дасте, але Україна вкотре наголошує й говорить про те, що ми вже зробили, який внесок внесли в європейську безпеку, але готові ще й зробити, проводячи спільні операції. Захід розуміє таким чином, чому Україну вигідно приймати в НАТО і чому з Україною важливо розвивати партнерські стосунки”, — сказав експерт.

На його думку, йдеться і про можливість розміщення контингентів іноземних військ на території України з метою виконання певних завдань, зокрема гарантування неядерного стримування.

“Елемент наявності іноземних військ, контингентів, баз у тому чи іншому вигляді гарантує безпеку, наприклад, тієї ж Японії, або Південної Кореї, в принципі, і Ізраїлю Сполученими Штатами. Ось ці механізми, які розробляються, розроблені та які зараз обговорюються, й вони дійсно свого роду є такими проривними для нас, коли ми говоримо про гарантії безпеки”, — сказав Мусієнко.

Читайте також: Європейські союзники активно включилися в обговорення плану перемоги України — деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Читайте також: У плані перемоги Україна пропонує Заходу чіткі терміни, цифри та ролі: експерти розкрили суть документа

Прямий ефір