Війну в Україні Північна Корея розглядає як найкращий університет військової справи, — політолог

Росія і Північна Корея. Фото: gettyimages.com

Північна Корея використовує по максимуму “співпрацю” зі своїм ситуативним партнером — Росією. Однак вона триватиме рівно доти, доки у РФ є гроші. А Україну Північна Корея взагалі розглядає як найкращий університет військової справи. Таку думку сьогодні, 17 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив китаїст, політолог і сходознавець із Лейпцизького університету в Німеччині Олексій Чигадаєв.

“Не думаю, що у Північної Кореї є далекосяжні плани щодо РФ. Зовнішньополітична стратегія Північної Кореї — це “урвати в моменті”, а далі хай буде, що буде. Зараз є момент, коли можна продати сотні тисяч своїх озброєнь, які нікому не потрібні й просто гниють на складах. З ним потрібно було щось робити й водночас щось отримати натомість. І Північна Корея цим чудово користується, використовуючи Росію”, — зазначив сходознавець.

За його словами, навіть російські “Z-патріоти” визнають, що північнокорейська зброя не вирізняється якістю, якимись неймовірними технічними характеристиками. Її просто багато. І це — головна її перевага.

“Тому зараз КНДР намагається вичавити зі свого ситуативного партнера все, що можна. До слова, це справді відбувається на тлі погіршення взаємин із Китаєм. Тому що Північна Корея була впродовж останніх десятиліть замкнута тільки на Китаї. 90% торгового обігу КНДР — це Китай. Усе життя в Північній Кореї залежить від постачання з Китаю і від негласного заохочення або дозволу Пекіна. Якщо такий дозвіл отримано, то КНДР цим користується”, — зазначив політолог.

Він додав, що сьогодні лідер Північної Кореї Кім Чен Ин переслідує тільки одну мету — утримання влади.

“Більше у нього ніяких цілей немає. Щоб північні корейці жили краще, щасливіше або стали демократичною державою, — ні. Він виключно утримує владу. Тому якщо є можливість посварити Росію і Китай, зіграти на розбіжностях або постачати щось і отримати щось натомість — їжу, нафту, військові технології — КНДР буде цим користуватися. Доти, доки у Росії є гроші”, — акцентував сходознавець. 

Він також висловив свої сумніви щодо того, що північнокорейські військові опиняться на фронті в Україні.

“Це досить ризиковий крок для Північної Кореї. Тому що не дуже зрозуміло, якими можуть повернутися ці офіцери чи солдати, які подивилися на інше життя. І що вони скажуть, коли повернуться в КНДР. Напевно, північнокорейські офіцери дійсно відправляться. Як би це не звучало цинічно, але справді військові дії між Росією та Україною зараз — це один із найкращих університетів військової справи. Ні в Китаю немає жодного військового досвіду, ні в Північної Кореї реального бойового досвіду немає. Тому війну в Україні Північна Корея може використати для цього”, — резюмував Олексій Чигадаєв.

Читайте також: РФ і КНДР обмінюються технологіями для вдосконалення зброї проти України

Прямий ефір