Українські розробки на передовій: як колісні безпілотники допомагають витісняти загарбників із Харківської області (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Дрони, здатні мінувати території та позиції російських окупантів, активно використовують українські військові для успішного витіснення загарбників із Харківської області. Ці безпілотники повністю розробляються та виробляються українськими інженерами. Вони можуть нести до 50 кілограмів на відстань до 20 кілометрів, інформує FREEДОМ.

Один із таких дронів щойно повернувся з позицій для обслуговування: він виконував свою роботу протягом півтора дня, розповідає український захисник.

За цей час колісний безпілотник ставили на підзарядку лише один раз. Декілька годин на відновлення батареї — і дрон знову готовий до роботи: доставлення всього необхідного українським бійцям на передову або дистанційного мінування позицій противника.

“Він використовується на мінусі там, де люди не могли цього зробити. Тому що це небезпечно”, — розповідає військовослужбовець бригади Національної гвардії України (НГУ) “Хартія” із позивним “Епл”.

Колісний дрон — це українська розробка, здатна розвивати швидкість до 20 кілометрів на годину навіть бездоріжжям.

“Це трактор — колеса тракторні. Тому він дуже непогано пересувається полем. Досить стійкий та швидкий”, — зазначає “Епл”.

Стійкість та швидкість — саме те, що необхідно для колісного безпілотника у сучасній війні. Противник відстежує таку техніку за допомогою повітряних FPV-дронів, зазначають бійці бригади “Хартія”. Щоб протистояти колісним безпілотникам, росіяни намагаються мінувати шляхи їхнього пересування. Але українські втрати разом з тим виявились мінімальними.

“Отримав пошкодження колеса, але доїхав до точки базування. Ми змінили колесо, і він працював далі”, — розповідає військовослужбовець “Хартії”.

На рахунку операторів наземних дронів є чимало успішно виконаних завдань. У тому числі завдяки тому, що електродвигуни працюють досить тихо, і безпілотники можуть довезти міни на максимально близьку відстань до позицій загарбників і повернутися назад. У цьому наземним дронам допомагають квадрокоптери.

“Ми, умовно кажучи, стріляємо сигналом на “Мавік”, він приймає і потім уже передає з “Мавіка” сигнал окремим передавачем на дрон. Таким чином ми робимо досить безпечно та виконуємо роботу”, — пояснює військовослужбовець “Хартії” із позивним “Хорнет”.

Наразі Україна стала полігоном для випробування всіх нових видів зброї, кажуть бійці. Наземні дрони — не є винятком. І, зокрема, завдяки їм у Харківській області російські окупанти поступово витісняються з української території.

Читайте також: Жінки у ЗСУ виконують бойові завдання на рівних із чоловіками — історії “Зірочки” та “Гаєчки” (ВІДЕО)

Прямий ефір