Запрошення України до НАТО — демонстрація, що не Путін змінює курс усього світу, — Зеленський

Володимир Зеленський. Фото: uatv.ua

Питання запрошення України вступити до НАТО обговорювали з усіма основними політичними лідерами США: з чинним президентом Джозефом Байденом, кандидатом у президенти від Республіканської партії Дональдом Трампом і кандидаткою від Демократичної партії Камалою Гарріс. Про це сьогодні, 17 жовтня, на пресконференції у Брюсселі розповів президент України Володимир Зеленський після того, як презентував свій план перемоги лідерам країн-членів ЄС на засіданні Європейської ради, повідомляє спеціальний кореспондент FREEДOM у Європі.

Президент зазначив, що перший пункт плану передбачає негайне запрошення Україні вступити до Альянсу.

“Для нас дуже важливо, щоб ми були посилені. І перший крок — це запрошення. Це говорить про те, що в майбутньому ми будемо членами НАТО, розуміючи, що це може статися після війни. Ми не знаємо, коли закінчиться війна. Але я наголошую, чим сильнішими ми будемо, тим швидшим буде дипломатичне рішення завершення війни та справедливий мир”, — заявив Володимир Зеленський.

Він наголосив, що запрошення України до НАТО — демонстрація, що не Путін змінює курс усього світу.

“НАТО — тематика дуже чутлива для Сполучених Штатів Америки. Весь цей час вони вважали, що НАТО — це втягування Альянсу у війну. Навіть запрошення для України до НАТО — це нібито такі “червоні лінії”. На мою думку, і юридично — ні. І це несправедливо. Якщо ви справді хочете, а не тільки говорите, що Україна буде в НАТО, і що вона дуже важлива для безпеки Європейського континенту, то це має збігатися з діями. Слова повинні завжди йти разом із діями. Тому, я вважаю, що запрошення — це ніякі не “червоні лінії”. І з ким ці “червоні лінії”? З убивцею?  Так от, запрошення — це превентивний крок, щоб показати, що не Путін змінює курс усього світу, а навпаки — весь світ готовий змінювати того чи іншого агресора, який починає жити поза світовими правилами”, — зазначив президент України.

З Дональдом Трампом він окремо обговорив Будапештський меморандум, відповідно до якого Україна відмовилася від свого ядерного арсеналу в обмін на гарантії з боку Росії, США та Великої Британії поважати суверенітет і територіальну цілісність України. У спілкуванні з Трампом Володимир Зеленський наголосив, що ця угода не спрацювала.

“І в розмові з Дональдом Трампом я сказав, що який же вихід? Або в України буде ядерна зброя і тоді це — для нас захист, або в нас має бути якийсь Альянс. Крім НАТО, ми не знаємо сьогодні дієвих Альянсів”, — додав глава держави.

Читайте також: Презентація плану перемоги та зустріч із високими чиновниками: як проходить візит президента до Брюсселя (ВІДЕО)

Прямий ефір