РФ і КНДР обмінюються технологіями для вдосконалення зброї проти України

Прапори Росії та Північної Кореї. Фото: РИА Новости

КНДР прагне випробувати своїх військових, а також озброєння в бойових діях. Саме тому, як пише The New York Times, Пхеньян допомагає Москві у війні проти України. Росія вже близько двох років отримує північнокорейські боєприпаси та ракети. І хоча боєголовок вкрай багато, за словами уповноваженого президента України з питань санкційної політики Владислава Власюка, їхній технологічний рівень слабкий. У зв’язку з цим аналітики стверджують, що Москва і Пхеньян можуть почати модернізацію північнокорейських ракет для більш точних ударів по Україні, повідомляє FREEДOM.

“Це науково-виробниче співробітництво посилюється між Росією, КНДР, Іраном, можливо ще деякими терористичними режимами. Вони інтенсивно обмінюються інженерами, інтенсивно обмінюються технологіями. Ми бачимо, що Росія покращила точність і опірність до РЕБів власних “Іскандерів”. І я підозрюю, що така сама робота ведеться і з удосконаленням північнокорейських ракет, які є в доступі в російської армії. Також є обмін на рівні програм щодо БпЛА. Це те, що Росія вже зробила з Іраном”, — заявив уповноважений президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк.

Він додав, що ця велика конфігурація посилення військових спроможностей і технологічності засобів ураження між цими терористичними режимами — велика проблема для всього демократичного світу.

Модернізацію озброєння здійснюють за участі компаній із західних країн, які, на думку експертів, часто не підозрюють, що продають підсанкційні чипи та мікрокомпоненти посередникам Росії та її союзникам. Ці компоненти використовують для виробництва ракет.

“Ланцюжки постачання бувають детально хитромудрі, скажімо так. Вони можуть варіюватися залежно від країни й залежати від окремої ситуації. Дійсно ми бачимо багато транзакцій через Киргизстан, але від імені компаній у Литві. Транзакції проведені через Арабські Емірати, але виходять зі США… Тобто географія, як фінансова, так і логістична, дуже велика, тому узагальнити ми можемо до топових держав. Але ситуативні випадки існують і бувають дуже кричущими”, — розповіла старший дослідник Незалежної антикорупційної комісії Вікторія Вишневська.

Читайте також: Залучення солдатів КНДР на війну проти України підтверджує катастрофічні втрати Росії, — експерт

Прямий ефір