У Росії збільшуються виплати військовим, але не соціальні витрати — аналіз Бланта

Ілюстративний колаж: gettyimages.com

На тлі стрімкого падіння купівельної спроможності національної валюти в Росії збільшуються одноразові виплати рекрутам, тоді як видатки на соціальну сферу — пенсії, охорону здоров’я та освіту — такими самими темпами не підвищуються. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економічний оглядач і публіцист Максим Блант.

“Купівельна спроможність рубля стрімко падає. Якщо ви подивитеся на те, скільки коштував рекрут — особа, яка підписує контракт з Міністерством оборони і йде воювати — на початку 2024 року або навіть у середині літа, у червні, і скільки він коштує зараз, ви побачите різницю у 2-3-4 рази. У різних регіонах по-різному, але в середньому по Росії одноразова виплата збільшилася приблизно у 2-2,5 раза”, — сказав він.

Блант нагадав, що після указу Путіна, підписаного наприкінці липня 2024 року, федеральну виплату було збільшено вдвічі — з 200 до 400 тисяч рублів.

“Регіони зобов’язали виплачувати не менше. Значна частина регіонів уже сплачує мільйони. Так, у Бєлгородській області сукупна виплата становить 3 мільйони, а в Курганській області за останні два з половиною місяці виплата тричі підвищувалася: з 200 тисяч до 1,5 мільйона”, — розповів оглядач.

За його словами, такі суми є наслідком знецінення рубля.

“Буквально за останні два місяці рубль втратив до юаня, долара та євро близько 17%. Такими темпами російська валюта падала у 1998, 2008 роках, після анексії Криму та у 2022 році після початку війни. Всі ці цифри показують, наскільки рубль є нестійкою валютою. Тому можна надрукувати й сотні трильйонів рублів, але від цього більше людей на війні чи більше танків та снарядів, ніж зараз випускає російська промисловість, не з’явиться. Більше нафти з надр витягти вони не зможуть”, — пояснює Блант.

Оглядач також наголосив, що падіння вартості рубля негативно позначається на соціальній сфері.

“Купівельна спроможність рубля падає, а витрати на соціальну сферу, виплату пенсій, охорону здоров’я, освіту, трансферти регіональним бюджетам такими темпами ніхто не підвищує. Коригують розмір офіційної інфляції. Однак офіційна інфляція уже давно не відображає того, що насправді відбувається з купівельною спроможністю рубля та цінами в російських магазинах”, — підсумував Максим Блант.

Читайте також: За яких обставин російську економіку очікує крах, пояснив експерт

Прямий ефір