Китай нарощує потенціал, щоб увійти до клубу ядерних держав, — Чигадаєв

Прапори США та Китаю. Фото: gettyimages.com

Президент США Джо Байден заявив, що Штати готові провести перемовини з Росією, Китаєм і Північною Кореєю щодо зменшення ядерної загрози. Ці переговори — одна з цілей Китаю, який уже давно прагне потрапити до списку найбільших ядерних держав. Про це сьогодні, 17 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів китаїст, політолог і сходознавець із Лейпцизького університету в Німеччині Олексій Чигадаєв.

“Дійсно, це головна мета Китаю, тому останні кілька років КНР нарощує ядерний потенціал. Адже з ядерними ракетами все просто. Якщо у вас є ракета — це вже підстава для включення до клубу ядерних держав. У Китаю вони давно були, але, ясна річ, що 90% ядерного потенціалу взагалі всього світового — це Росія і США. Тому тут Китай намагається наростити свою частку ядерного потенціалу і робить це також для того, щоб вийти на цей трек”, — розповів китаїст.

За його словами, нарощування ядерного потенціалу Китаєм це також привід налагодити ще один канал зв’язку зі США.

“Для китайської дипломатії це привід говорити зі США на рівних. Мовляв, дивіться, у нас багато ракет і з кожним роком їхня кількість зростає. Так, це все ще не та кількість ядерної зброї, як у США або у РФ, проте, це вже помітно більше, ніж у Франції та Великобританії. І це дійсно викликає занепокоєння — просто відмахнутися від цієї теми вже не вийде. Тому, найімовірніше, перемовини США з Китаєм відбудуться. Але вже з наступним президентом Штатів”, — підсумував Олексій Чигадаєв.

Читайте також: Китай прагне швидкого, але не справедливого завершення війни Росії проти України, — Єфремов

Прямий ефір