Про реакцію союзників на план перемоги України розповів Зеленський у Брюсселі

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Більшість країн Європейського Союзу брали активну участь в обговоренні плану перемоги України. Деякі країни, що володіють далекобійною зброєю, вже готові дати дозвіл на її застосування по території Росії. Про це після презентації документа у Брюсселі розповів глава Української держави Володимир Зеленський, повідомляє кореспондент телеканалу FREEДОМ.

Президент уточнив, що ті країни, які вже готові дати дозвіл на далекобійні удари, хотіли б, щоб це було колективне рішення всіх союзників. Таким чином, вважає Зеленський, у цього пункту плану перемоги вже є певна підтримка. 

“Сьогодні у нас була дуже продуктивна розмова з усіма членами Європейського Союзу, з усіма колегами. 18 із них коментували план перемоги. І я дуже вдячний, що в мене була закрита частина розмови з союзниками. Після нашої дуже відвертої розмови загалом більшість тих, хто виступав, були повністю на боці підтримки плану перемоги. Я радий, що вони почули від мене деякі деталі, що наші команди працюватимуть далі”, — зазначив український лідер. 

Він також уточнив, що ще до презентації почав обговорювати з деякими лідерами окремі пункти плану перемоги.

“Оскільки від їхньої волі залежить посилення нас деякими елементами, які є в закритому додатку (до плану перемоги, — ред.). Це насамперед стосується далекобійної зброї”, — розповів Зеленський. 

За словами президента України, він обговорював це питання з представниками кожної країни, яка може надати далекобійну зброю і дозвіл на її використання по території Росії. 

“Тому в мене були зустрічі з президентом [США] Байденом, із прем’єр-міністром Стармером (глава уряду Британії, — ред.), канцлером [Німеччини] Шольцом, президентом [Франції] Макроном і прем’єр-міністром [Італії] Мелоні. Це не означає, що вони дуже особливі. Я до всіх союзників ставлюся однаково і дуже вдячний, тому що всі вони підтримали наш рух у ЄС, підтримували нас різними пакетами, і фінансовими, і військовими, і гуманітарними, на початку війни. Але ці країни мають великий вплив на те, щоб посилити нас далекобійною зброєю. І з ними в мене були окремі зустрічі”, — зазначив Зеленський. 

Президент України додав, що він уже отримує позитивні сигнали про свою пропозицію, але велике значення матиме позиція США.

“Серед тих країн, з якими я говорив про далекобійну зброю і про її застосування, були й позитивні сигнали, дуже. Але ми маємо розуміти, що ці країни хочуть єдності всередині щодо надання можливості Україні застосовувати цю зброю. Ось така дуже непроста ситуація. І ми б дуже хотіли, щоб Сполучені Штати, як головний донор в оборону України, були більш рішучими. Для нас це важливо”, — пояснив президент. 

Читайте також“Маємо створити правильні умови, щоб закінчити війну”: план перемоги України представив президент лідерам ЄС (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, глава Української держави Володимир Зеленський 17 жовтня зустрівся з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Ключова тема перемовин — план перемоги.

Читайте також: Слабкість України — сила РФ, непідтримка плану перемоги буде помилкою, — Зеленський

Прямий ефір