Спільні навчання РФ та Китаю в морі є показником поглиблення їхнього військового співробітництва — розбір Чигадаєва

Прапори РФ і Китаю. Ілюстрація: gettyimages.com

Спільні військово-морські навчання РФ і Китаю свідчать про поглиблення їхнього військового співробітництва. Про це сьогодні, 17 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив китаїст, політолог і сходознавець із Лейпцизького університету в Німеччині Олексій Чигадаєв.

Він зазначив, що зараз багато уваги приділяється візиту міністра оборони Росії Андрія Бєлоусова до Китаю, але всі забувають про військово-морські навчання двох країн.

“Але це, здається, на сьогодні набагато важливіший компонент взаємодії, тому що дві армії дійсно регулярно проводять навчання, але вони їх проводили на землі. А зараз уперше ось такого масштабу проводяться навчання на морі. І це дійсно важливо, тому що нам треба розуміти: міністр оборони — це все-таки, заокруглимо, такий завгосп. Тобто він і з російського боку, і з китайського боку відповідає за те, щоб армія існувала. Це їжа, це технології, це озброєння. Тут дійсно Бєлоусов, я думаю, саме з цього приводу приїжджав, тому що йдуть два незалежні треки. Трек військових — це навчання, трек міністрів оборони — це, власне, трек спільних технологій”, — сказав китаїст.

Чигадаєв нагадав, що колишній міністр оборони Китаю Лі Шанфу якраз був під американськими санкціями, пов’язаними з його контролем закупівлі зброї у Росії.

Щодо спільних навчань Китаю і РФ, то він вважає їх показником поглиблення взаємного співробітництва.

“Відбувається дійсно зрощування протиракетної безпеки, протиповітряної безпеки, тому що ми всі повинні розуміти, що Китай дійсно розглядає зокрема Росію як такий щит на півночі. І напевно, справді це найстрашніший сон пана Сі Цзіньпіна, якщо Росія раптом стане, приміром, учасницею НАТО або потоваришує зі США. Уявляєте, станеться таке, й у тебе на кордоні з’являється величезна країна, яка, власне, твій північний кордон ніяк не контролює. Тобто дійсно відбувається і військовий трек, і технологічний трек, власне, партнерство за двома напрямками”, — сказав Чигадаєв.

За його словами, навколо Китаю кільце союзників стискається, КНР не хоче залишитися з ними наодинці, тому співпрацює з РФ. 

“Тобто поруч є Японія, де є американські бази, є Південна Корея, де є американські бази, є В’єтнам, з яким відносини покращилися, але ніколи не були ідеальними. Є Індія, з якою відносини також не ідеальні, скажімо чесно, і торгово-економічні, і політичні, плюс раз на два роки на кордоні відбуваються військові зіткнення. Тому тут Росія виглядає натуральним, природним союзником Китаю. Бо якщо ще й Росія піде з цієї кампанії партнерів Китаю, то Китай залишиться сам на сам просто зі Сполученими Штатами. І Китай, звичайно, цього ж не хоче”, — сказав китаїст.

Читайте також: Китай використовує “мирні ініціативи” на противагу політиці США й колективного Заходу — аналіз політолога

Раніше агентство Reuters повідомляло, що російські та китайські військові кораблі відпрацювали протичовнові місії в північно-західній частині Тихого океану в межах спільного патрулювання в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Прямий ефір