План перемоги, оборонна підтримка, євроінтеграція: деталі перемовин Зеленського та Мішеля повідомили в ОПУ

Володимир Зеленський та Шарль Мішель. Фото: president.gov.ua

Глава Української держави Володимир Зеленський сьогодні, 17 жовтня, зустрівся з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Ключова тема переговорів — план перемоги. Про це повідомляє FREEДОМ із посиланням на Офіс президента України.

Зеленський зазначив, що очікує на активну участь Євросоюзу у реалізації документа. 

“Для мене дуже важливо поділитися нашим планом перемоги з усіма лідерами, які допомагали нам від самого початку повномасштабної війни. Наш план про те, як посилити Україну, щоб вона була готовою до дипломатії”, — зазначив президент. 

Серед інших питань, які обговорили лідери під час зустрічі, — прогрес у реалізації формули миру, подальша оборонна підтримка з боку ЄС, а також забезпечення стійкості української економіки та фінансової системи.

Україна очікує, що до кінця цього місяця буде реалізоване рішення у межах ініціативи G7 щодо 35 млрд євро коштом доходів від заморожених російських активів. 

“Зараз потрібно знайти правильний механізм, щоб ми отримали ці кошти так швидко, як це можливо”, — наголосив Зеленський.

Він також акцентував, що Україна готова максимально швидко рухатися в переговорному процесі щодо членства в ЄС і прискорити узгодження свого законодавства з нормами Євросоюзу.

Ще одна тема переговорів — посилення санкцій проти Росії та її спільників. Зеленський переконаний, що необхідно продовжувати боротися з обходом санкцій Росією через треті країни та робити сильні кроки щодо ключових секторів економіки РФ і тіньового флоту.

Своєю чергою Мішель запевнив у подальшій підтримці Європейським Союзом. І наголосив, що ЄС стоятиме на боці України стільки, скільки буде потрібно.

“Ми знаємо, що вам потрібно більше підтримки — військової та фінансової. Якнайшвидше. Тому ми говоритимемо про те, як ми можемо прискорити й докласти більше зусиль для негайної підтримки українців”, — сказав президент Євроради.

Читайте також: “Маємо створити правильні умови, щоб закінчити війну”: план перемоги України представив президент лідерам ЄС (ВІДЕО)

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді України український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Читайте також: У плані перемоги Україна пропонує Заходу чіткі терміни, цифри та ролі: експерти розкрили суть документа

Прямий ефір