Перші чотири пункти плану перемоги України вже виконуються, — Мезенцева-Федоренко

Марія Мезенцева-Федоренко. Фото: uatv.ua

Напередодні президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді план перемоги України. Перші його чотири пункти вже почали виконуватися. Час відліку військово-політичних рішень пішов від початку осені, коли документ був представлений партнерам у США та європейських столицях. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала народна депутатка України, голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, заступниця голови комітету ВР з питань інтеграції України до Європейського Союзу Марія Мезенцева-Федоренко. 

“Перші чотири пункти [плану перемоги] вже почали виконуватися, як заявляє президент Зеленський. Час відліку пішов від початку осені, коли почалися презентації документа нашим партнерам і в Сполучених Штатах, і в європейських столицях”, — сказала депутатка. 

За її словами, у “розпакуванні” кожного з пунктів плану можна побачити зв’язок із формулою миру Зеленського, яка складається з десяти пунктів.

“У 2023 році формулу миру України підтримали 143 країни Організації Об’єднаних Націй — Генеральна асамблея ООН ухвалила відповідну резолюцію”, — доповнила Мезенцева-Федоренко. 

Сьогодні важливо показувати, що війна має відкочуватися туди, звідки вона прийшла, вважає депутатка.

“Видання CNN оприлюднило дуже важливе дослідження — вони показали, як можуть дрони українського виробництва діставати до важливих локацій у Росії — і нафтопереробних підприємств, і місць видобутку газу, і аеродромів, і не тільки. Загалом, усієї тієї карти, яка, напевно, позначена в додаткових протоколах [плану перемоги], які передаються партнерам у секретній формі. І, звісно ж, тут також іде підв’язка тієї номенклатури зброї, яка для цього необхідна, зокрема систем ППО для захисту і, звісно ж, розвиненої інфраструктури обміну інформацією та досвіду”, — сказала гостя ефіру.  

Вона також наголосила, що українська армія — єдина у світі, яка в протистоянні агресії Росії на сьогодні має досвід ведення нового виду війни.

“І ми розуміємо, що до колективної безпеки ми зможемо прийти тільки через посилення НАТО через українське членство в Північноатлантичному альянсі”, — акцентувала Мезенцева-Федоренко. 

Аналізуючи план перемоги, вона звернула увагу на те, що президент Зеленський позначив дуже позитивний дедлайн — війну можна буде зупинити, дипломатія може перемогти вже на початку наступного року, якщо пункти документа будуть дуже серйозно розглянуті партнерами України. І в цьому, вважає депутатка, відіграють велику роль також спільне виробництво зброї, інвестиції в український військово-промисловий комплекс, підтримка української економіки.

“Дуже важливо, щоб ці п’ять пунктів [плану перемоги] справді об’єднували військово-політичний establishment на планеті Земля, адже до реалізації цього плану може долучитися будь-хто. Австралія, наприклад, здивувала всіх і передала більше одиниць одного виду техніки, ніж деякі наші стабільні європейські партнери. Це означає, що нас розуміють на різних континентах, у різних точках світу. Розуміють, за що ми боремося і як страждають наші люди”, — зазначила Мезенцева-Федоренко. 

І наголосила, що для України дуже важливо сьогодні максимально комунікувати цю формулу справедливої перемоги, справедливого миру, яку представив президент Зеленський.

Читайте також: Завершити війну не пізніше 2025 року: що передбачає план перемоги України (ВІДЕО)

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді України український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Читайте також: Реалізація плану перемоги багато в чому залежатиме від політичної волі союзників України, — Лісний

Прямий ефір