Жінки у ЗСУ виконують бойові завдання на рівних із чоловіками — історії “Зірочки” та “Гаєчки” (ВІДЕО)

Військові ЗСУ "Зірочка" та "Гаєчка". Скріншот: uatv.ua

У лавах Збройних сил України (ЗСУ) зараз служать 68 тисяч жінок, з них 5 тисяч — у зоні бойових дій. Цей показник називають найвищим у світовій історії. Жінки на рівних із чоловіками виконують бойові завдання на лінії фронту, інформує FREEДОМ.

Десятки тисяч українських жінок взяли зброю до рук із початку повномасштабної війни Росії проти України. “Зірочка” та “Гаєчка” — служать у 124-й окремій бригаді територіальної оборони та захищають рідну Херсонську область. Обидві вступили до лав ЗСУ після пережитих жахів російської окупації.

“Я ще з перших днів хотіла: 9 місяців військкоматами ходила. Або не беруть, або шукай сама куди візьмуть”, — ділиться військовослужбовиця “Зірочка”.

“Окупація — ми всі самі бачили. Розумієте чому пішли? Що відбувалося, що вони творили… Як тут було не піти?” — акцентує військовослужбовиця “Гаєчка”.

У мирному житті “Гаєчка” була вчителькою початкових класів. Працювала у сільській школі, виховувала трьох дітей. Все змінило російське вторгнення.

“Мій чоловік був у полоні в них. Тому я й пішла — помститися за чоловіка. Так, він живий, але вони сильно покалічили його. У нього все добре, але зараз у нього проблеми з ногами та спиною після цього. Головне, що він живий”, — наголошує військовослужбовиця ЗСУ.

Вважають, що жінки в армії служать медиками, документознавцями та кухарями у військових частинах, але за останні роки українки ламають ці шаблони. Напарниця “Гаєчки” — “Зірочка” до повномасштабного вторгнення російських військ працювала у поліції. Нині — снайперка. Вже понад рік виконує бойові завдання на Херсонському напрямі.

“Коли я прийшла, мені кажуть: “У штаб”. Кажу: “Ні, я прийшла воювати, а не з папірцями сидіти. З папірцями я й у поліції могла б сидіти. У документах написано “стрілець” — ось, будь ласка, можна проходити як стрілець”, — розповідає “Зірочка”.

Наразі жінки самі обирають собі спеціальності в армії. Серед них — кулеметниці, снайпери, розвідниці та інші професії, які раніше завжди вважалися чоловічими. У ЗСУ всі служать на рівних умовах.

“Сексизму немає, ми виконуємо ту саму роботу, що й чоловіки. Тобто копаємо — копаємо разом. “Їжаки” тягати — тягаємо. Ми працюємо разом, на рівних із хлопцями. І немає в нашому підрозділі такого, що ви, жінки, це не робимо. Всі разом: і чоловіки, і жінки”, — акцентує “Гаєчка”.

Як і чоловіки, жінки риють окопи, збивають російські дрони та повертають під контроль Сил оборони бойові позиції. Але при цьому їм щодня доводиться відстоювати свою рівність у службі.

“Доводити нам багато чого доводиться. Ти не можеш сказати, що боїшся чи щось болить, бо скажуть: “А навіщо ти прийшла?” Нам такого не можна робити. Слабінку давати не можна. Нам і тяжко не буває, так? Да”, — сміються військовослужбовиці ЗСУ “Зірочка” та “Гаєчка”.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії кількість жінок у Збройних Силах України зросла на 40%. Такі дані озвучують у кадровому центрі ЗСУ. У відомстві цей показник називають найбільшим у новітній світі.

Читайте також: Наймолодший командир ЗСУ: 22-річний Ярослав воює на Донецькому напрямку (ВІДЕО)

Прямий ефір